Verse mooie lieve zoete erwtjes

Twee erwtenspreads (snack, voor 4 tot 6 personen)

TALLINA VAN DEN HOED

Ingrediënten

Van kapucijners

600 g verse kapucijners (300 g gedopte)

1 rode ui

1 teen knoflook

3 ansjovisfilets (potje)

olijfolie

10 halfgedroogde tomaten (potje)

2 tl gedroogde tijm (of 1 el verse naaldjes)

olijfolie

peper, zout

evt. cognac

Van doperwten

500 g doperwten (of 150 g diepvries)

1 bosuitje

50 g Parmezaanse kaas

2 el citroensap

25 g rucola

2 el crème fraiche

zout en peper

'Mam! Kijk! Paarse doperwtjes!', roept zoon uitbundig blij bij de groentekraam. 'Gaan we die kopen? Mag ik dan doppen? Net als toen samen met opa op vakantie?' De enige reden dat-ie dit, twee jaar na dato, nog weet - dit jochie dat niet eens meer weet waar-ie een kwartier geleden zijn gymtas heeft laten vallen - is dat we er foto's van hebben. Het zag er zo schattig uit, dat kleutertje dat samen met opa erwtjes uit peulen pulkte.

We konden niet kiezen tussen de paarse peulen - kapucijners - en de groene, de doperwtjes, dus namen we ze allebei. Eenmaal klaar met doppen vroeg ik het keukenprinsje wat we daarmee dan moesten doen. 'Nou, gewoon, met kip en patat, en dat ik dan met ketchup de doperwtjes op de frietjes plak. Dat het gekke ijsjes zijn!' O. Nou nee. Dat doe je maar met diepvriesdoppers. Van deze verse mooie lieve zoete exemplaren maken we wel iets bijzonderders. 'Maar doperwtenijsjes van friet en ketchup zijn toch ook bijzonder!', zegt zoon verontwaardigd. Tja.

Dop de kapucijners: pak ze vast met de puntjes omhoog en geef een fel draaitje aan het uiteinde. Als je een volle verse peul hebt, springt-ie open. Zo niet: pellen. Pas op: het sap geeft vlekken.

Kook de kapucijners 3 minuutjes in water met zout. Giet af, spoel ze met koud water. Snipper de rode ui en de knoflook, snijd de ansjovis iets kleiner en bak dit alles zachtjes in wat olijfolie. Snijd ondertussen de tomaten wat kleiner. Doe de tomaten, tijm en het gebakken uienmengsel in een keukenmachine en maal het - met de pulse-stand - klein. Doe de kapucijners erbij, pulse weer tot het grof gehakt is en giet er vervolgens wat olijfolie bij. Proef op zout en peper en zet het koel weg tot gebruik. Als er geen kinderen mee-eten kunt u ook een plonsje cognac erdoorheen roeren. Nog lekkerder.

Dop de doperwten: knijp in het uiteinde van de peul en ze zal openspringen. Blancheer de erwtjes 2 minuutjes. Ja, ik weet dat rauwe erwten ook heerlijk smaken, maar van te veel rauwe peulvruchten krijg je buikpijn, en kinderen helemaal, dus blancheer ze nou maar. Doe bosui, kaas, citroensap en rucola in de keukenmachine en pureer. Doe de doppers erbij en maal ze op de pulseer-stand grof. Roer de crème fraiche erdoor en proef op zout en peper.

Eet dit alles op brood met boter. Niet met ketchup.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden