Recept

Verse doperwtjes met citroen en room

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: verse doperwtjes met citroen en room. Bijgerecht voor 4 personen.

Beeld Onno Kleyn

Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen. En zo is het weer de langste dag geweest, de tijd van het Nederlandse jaar die wordt gemarkeerd door een recept voor verse doperwtjes.

Van mij. In andere culturen en tradities wil men nog wel wrotten met kruiden, met les herbes de la Saint-Jean bijvoorbeeld. Om werkzaam te zijn, moesten die op de 24ste juni worden gesneden voor zonsopgang, door vrouwen die achteruit liepen. Dergelijk groen werd door mens en dier gegeten om ziekten en ander onheil af te wenden.

Desgewenst wil ik ook best roepen dat verse erwtjes de panacee voor lijf en leden zijn, dat ze kanker, dementie, tyfus en loopneuzen genezen mits dagelijks genuttigd terwijl je op je kop staat. Tussen de nonsens die op het internet wordt verkondigd valt dat nauwelijks op.

Maar de ware drijfveer om te gaan doppen, ligt toch in hun smaak. Hun textuur. Dat friszoete, dat groen-zachte binnenste in een net iets knapperig of taai velletje. Om daar te geraken moet je eerst je smaragden kraaltjes uit hun peulen bevrijden. Niet dat ze dat willen, hoor. Per slot van rekening hebben we het hier over kindermoord. Doperwtjes zijn onrijpe erwten, groen geoogst, groen gegeten. Als ze volwassen mochten worden, droogden ze in hun peul en werden het soeperwten.

Dit keer geen petits pois à la française, met hun meegesmoorde slahartje en Veel Boter. Dat kunt u bij mij op de site vinden. Ik wou iets anders dit jaar. Iets verhelderends.

Ingrediënten

1 à 2 kg doperwten in de peul
1 citroen
125 ml slagroom
paar eetlepels zeer fijn gehakte verse peterselie

Bereiding

Dop de erwtjes. Breng een pan met 4 centimeter water en goed wat zout aan de kook en kiep de erwtjes erin. Laat weer aan de kook komen en tel 4 minuten. Giet af.

Boen niet-biologische citroenen altijd goed af onder de warme kraan. Rasp de schil dun, zodat u alleen geel hebt; een Mircoplane-rasp is daartoe bijkans essentieel. Pers daarna één helft uit.

Schenk de room in een koekenpan en breng aan de kook. Laat schuimen en wat inkoken tot hij dikker wordt.

Voeg de erwtjes en de citroenrasp toe, plus 2 eetlepels citroensap. Laat op halfhoog vuur even op elkaar inwerken en dek niet af. Meng goed. Breng op smaak met misschien meer sap en zout. Strooi de peterselie erover. Serveer.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden