Verschuren meldt zich op 100 vrij wel bij de grote jongens

JOHN VOLKERS

SHANGHAI - De 100 meter vrije slag is het grootste nummer van de zwemsport. Velen noemen dat festival der sprinters het koningsnummer. Wie op die afstand in de finale mag aantreden, beheerst iets bijzonders. De Nederlander Sebastiaan Verschuren mag vandaag aantreden in die finale.

De wereld zag hem woensdag zwellen van trots. Verschuren plaatste zich, in de tweede halve finale, als zesde voor de eindstrijd. Zijn tijd was om over naar huis te schrijven: 48,41. Het was zijn tweede persoonlijke record van de dag, al is de tijd nog ver verwijderd van het Nederlands record, van Pieter van den Hoogenband (47,68).

Wat hem vooral tevreden stemde, was de genoegdoening voor een mislukte halve finale op de 200 vrij, zijn persoonlijke hoofdnummer. Hij miste door technische onvolkomenheden in zijn slag ('te kort op linksvoor') de finale. Verschuren werd negende en mocht op de reservebank plaats nemen en toekijken hoe Lochte, Phelps en Biedermann tekeer gingen. Hij had er verschrikkelijk graag tussen gelegen.

Een dag later had Verschuren zijn zaken beter voor elkaar. Hij zwom zijn bekende race, met een uiterst strakke tweede 50 meter. Bij het keerpunt lag hij achtste, voor de leek in verloren positie. Zo ziet hij dat zelf niet. Verschuren wil in de finale juist nog langzamer 'af' gaan. 'Ik denk aan 3,6.'

Daarmee bedoelt hij een eerste 50 meter in 23,6 seconden. In de halve finale zwom hij 23,49, iets te snel voor het mooie vond Verschuren. De snelste van de dag op de eerste 50 was de Amerikaan Adrian. Hij keerde na 22,58.

Maar de man die de snelste tweede baan zwom, de Australiër James Magnussen, was de beste sprinter van de avond. Magnussen finishte in 47,90. Zijn tweede baan ging in 24,82. Dat was weer eentiende beter dan Verschuren die een indrukwekkende 24,92 kon produceren.

De Amsterdammer noemde zonder mankeren zijn ideale raceverdeling op de 100: in 23,6 heen en in 24,5 terug. Daarmee zou hij op 48,1 seconden uitkomen, een tijd waarmee hij bij de finale in de buurt van de derde plaats kan geraken.

Dat vertrouwen is mede gebasseerd op de estafette, vorig jaar tijdens de EK in Boedapest. Verschuren zwom toen als slotsprinter op de 4 x 100 wissel een 'tweede baan' in 24,38. Dat geldt als de snelste tijd in de wereld, in de era van gewoon textiel.

Verschuren is voorlopig lang geen Pieter van den Hoogenband. Hij is weinig consistent. Twee jaar geleden, bij de WK in Rome, zwom hij een 200-finale. Dat heette een doorbraak. Hij werd zevende. Maar een dag later was hij nergens in de series van de 100. Hij liet zich ontregelen door een Braziliaan die dacht dat hij maar 50 meter hoefde. Verschuren werd 31ste. In China is hij sowieso minimaal 23 plaatsen opgeschoven.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden