Verschil

Wat is er aan de hand met Meindert Fennema (Forum, 24 april) en Jan Tromp (Forum, 29 april), dat ze menen mijn woorden zo te moeten verdraaien?...

Heleen Mees en New York

Ik heb immers nooit beweerd dat het minimumloon in New York moet worden verlaagd van 7 dollar 25 naar 5 dollar. In mijn boek Tussen hebzucht en verlangen – De wereld en het grote geld schrijf ik wel dat de bruto loonkosten op minimumniveau in Nederland te hoog zijn, namelijk 15 tot 20 euro bruto per uur (inclusief werkgeverslasten en btw, cijfers afkomstig van het Centraal Planbureau). Daardoor krijgen laagopgeleide migranten in Nederland niet de kansen op de arbeidsmarkt die ze in New York wel krijgen.

Anders dan Jan Tromp leg ik mij bovendien niet neer bij de exorbitante beloningsverschillen in New York en Nederland. Sinds 2002 pleit ik er met grote regelmaat voor om de bonussen van topmanagers aan te pakken omdat deze mede oorzaak zijn van de boekhoudfraudes bij Enron en Ahold en de huidige financiële crisis (Forum, 20 augustus 2002). Tot slot. Mijn doorman in New York wordt grif beloond voor zijn diensten: ruim 50.000 dollar per jaar bij een 40-urige werkweek. De werkgever (lees: de bewoners) betaalt daarnaast ook de ziektekostenverzekering voor zijn hele gezin, en betaalt mee aan de pensioenvoorziening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden