Verschillen

WILMA DE REK

Jean-Pierre Geelen is met vakantie. Deze week wordt hij vervangen door Wilma de Rek.

oen ik gisterochtend las dat de clubs van de eredivisie hun ziel hebben verkocht aan Rupert Murdoch, ging ik demonstratief met een bord op schoot voor de televisie zitten. Ik geef toe dat het geen heel spectaculaire protestactie is, vooral niet op woensdagochtend; maar als we vandaag allemáál met een bord op schoot voor de televisie gaan zitten, dan moet je eens zien. Dan ligt het land stil.

Om 9 uur begon de herhaling van London Late Night. Omdat het vocabulaire van Mart Smeets is uitgegroeid tot de komkommer van 2012, heb ik maar eens een vergelijking gemaakt tussen London Late Night, gepresenteerd door Mart Smeets, en De zomer van 4: de Spelen, gepresenteerd door Rick Nieman. Over dat laatste programma hoor je namelijk niemand. Misschien omdat er zoveel minder mensen naar kijken - gemiddeld 350 duizend, tegenover 1,5 tot 2 miljoen kijkers voor de NOS. Mij lijkt dat geringe aantal kijkers naar RTL eigenlijk nieuwswaardiger dan het feit dat Mart Smeets weleens chapeau zegt.

Het meest in het oog springende verschil is dat bij De zomer van 4 iedereen een grote microfoon in zijn handen houdt. In Nederland zijn we die handmicrofoons niet meer zo gewend. In Frankrijk en Italië zie je ze nog wel, ook als er technisch geen enkele reden voor is. Mijn theorie is dat dat komt omdat Franse en Italiaanse mannen op cruciale onderdelen kleiner zijn dan Nederlandse. Je ziet ze trots glunderen, alsof ze geen microfoon beet hebben maar hun trouwe speelkameraadje, dat op wonderbaarlijke wijze opeens centimeters is gegroeid. Vrouwen houden zo'n microfoon anders vast - onhandiger, meer zoals vroeger hun haarborstel wanneer ze voor de spiegel stonden te zingen.

Verder zag ik niet zo veel verschil. Althans, niet zoveel als bij de latenightshows van RTL en NOS tijdens het EK Voetbal (VI Oranje/Studio Sportzomer) en tijdens de Tour de France (Tour du Jour/De Avondetappe).

De zomer van 4 en London Late Night worden beide uitgezonden vanuit het Holland Heineken House. Bij allebei is publiek aanwezig. Beide programma's hebben leuke gasten en kundige presentatoren. Waarom is het verschil in kijkcijfers dan zo groot? Tijdens het EK Voetbal scoorden RTL en de NOS allebei rond een miljoen kijkers; bij de Tour de France domineerde de NOS - maar niet zo glorieus als nu. De NOS heeft de beelden en zendt de hele dag uit, maar dat was bij de andere twee evenementen ook het geval.

Tijdens het EK Voetbal keek ik veel liever naar RTL dan naar de NOS. Niet vanwege de slimme opmerkingen over de wedstrijden, want daar snap ik de ballen van, maar vanwege de zwakbegaafde slappemannenhumor bij VI Oranje. Die sfeer hoort bij voetbal.

Tijdens de Tour de France keek ik veel liever naar de NOS dan naar RTL. Wederom niet vanwege de briljante analyses, want ook van wielrennen begrijp ik niets, maar vanwege het romantische gelul over helden met geperforeerde longen en de rituele verontwaardiging over dopingjagers. Die sfeer hoort bij wielrennen.

Maar wat hoort er bij de Olympische Spelen? Waarom kijkt iedereen naar de NOS?

Ik kom niet verder dan dat het iets met nationalisme te maken moet hebben. Nederland wint, het Wilhelmus klinkt - daar hoort de staatsomroep bij.

En anders is het toch vanwege Mart.

Chapeau.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden