Verschillende Duitse prominenten ondertekenen pamflet tegen massa-immigratie

Sterre Lindhout
Demonstratie in Cottobus. Beeld
Demonstratie in Cottobus.

Ruim vijftigduizend Duitsers hebben de afgelopen twee weken een petitie tegen ‘illegale massa-immigratie’ ondertekend. De tekst van dit pamflet genaamd ‘Gemeenschappelijke Verklaring 2018’ is kort en bepaald niet sensationeel: ‘Met toenemende verbijstering zien we hoe Duitsland wordt beschadigd door de illegale massa-immigratie. Wij zijn solidair met degenen die vreedzaam aantonen dat de rechtsstaat aan onze landsgrenzen wordt hersteld.’

Het criminaliseren van migranten, gecombineerd met een toespeling op een (al dan niet fictief) verleden waarin het land tevreden en de grens dicht was, is de pindakaas-met-hagelslag van nieuw-rechts in heel Europa.

Wat deze petitie in Duitsland wél opzienbarend maakt, zijn de namen achter het ‘wij’. Van de 32 oorspronkelijk ondertekenaars zal ruim de helft de meeste Duitsers bekend voorkomen uit de krant, van televisie, of van de bestsellertafel in de boekhandel: Matthias Matussek, voormalig chef van het culturele katern van weekblad Der Spiegel; gelauwerd literair auteur Uwe Tellkamp; essayist en columnist voor Die Welt Henryk M. Broder; en Eva Herman, voormalig presentator van het Duitse achtuurjournaal. Zij hebben gemeen dat ze allen rond de 60 zijn en in het begin van hun carrière sympathiseerden met het linkse gedachtengoed van de 68’ers.

De overige ondertekenaars komen uit de conservatieve tot radicaal-rechtse hoek: Thillo Sarrazin, auteur van het boek Deutschland schafft sich ab, dat in 2010 de aftrap was voor het Duitse debat over de vraag of de multiculturele samenleving mislukt was; Dieter Stein, hoofdredacteur van de radicaalrechtse krant Junge Freiheit; Michael Klonovsky, politiek assistent van AfD-voorman Alexander Gauland; en de auteur Karlheinz Weissmann, wiens ideeën door de Duitse media nationaal-conservatief of extreem-rechts worden genoemd.

Los van elkaar hadden bijna alle ondertekenaars zich al eens publiekelijk kritisch geuit over de vluchtelingenpolitiek van Angela Merkel of over de islam. Maar Die Zeit onthulde onlangs dat ze elkaar kennen als lid van een politiek-maatschappelijke praatclub, een soort rechtse salon, die sinds de ‘vluchtelingencrisis’ in 2015 tweemaal jaarlijks samenkomt in de bibliotheek van het Conservatisme in Berlijn.

Het idee om de petitie publiek te maken komt van de tegendraadse CDU-politica Vera Lengsfeld, die daarvoor een poosje lid van was van de Groenen en nog langer geleden actief in de burgerrechtenbeweging in de DDR. Lengsfeld wil de handtekeningen gebruiken om een immigratiewet af te dwingen, naar Amerikaans of Canadees voorbeeld.

Niet alle leden van de salon zetten overigens hun handtekening. Sommigen, zoals de filosoof Rudiger Safranski en de conservatieve historicus Jörg Baberowski waren volgens Die Zeit bang dat de stap uit de coulissen van de anonimiteit alleen maar tot problemen zou leiden.

Oorspronkelijk had de petitie 34 eerste ondertekenaars, maar na een paar uur werden twee namen weggehaald: die van de uiterst rechtse uitgever Götz Kubitischek en zijn vrouw Ellen Kositza – deze actie toont dat binnen de salon de zoektocht naar een rechterbuitengrens nog volop gaande is.

Het aantal ondertekenaars groeit nog dagelijks. Ogenschijnlijk kan iedereen tekenen, maar het grote aantal hoogleraren, doctoren en professor-doctors doet een vorm van ballotage vermoeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden