Verschillende Afrikaanse landen vrezen nieuwe golf, Nederlandse coronacijfers zijn gunstig

De belangrijkste coronacijfers van vrijdag: in grote delen van Afrika wordt gevreesd voor een nieuwe coronagolf, en Taiwan ziet voor het eerst in deze crisis hoge besmettingscijfers. Ondertussen is in Nederland de trend gunstig, ook in het zuiden van het land.

Tunesiërs die in de toerisme-industrie werken krijgen een vaccinatie. Beeld AFP
Tunesiërs die in de toerisme-industrie werken krijgen een vaccinatie.Beeld AFP

Afrikaanse landen vrezen nieuwe coronagolf

De scheidslijn tussen arme en rijke landen tekent zich steeds duidelijker af. Terwijl in Europa en Noord-Amerika steeds minder mensen besmet raken met het coronavirus, vooral door de hoge vaccinatiegraad, is in Afrika een nieuwe golf begonnen. In de helft van de Afrikaanse landen zijn de afgelopen week meer besmettingen gemeld dan de week daarvoor, in veertien landen zelfs eenderde meer. Op het continent zijn 3 doses coronavaccin toegediend per 100 inwoners; het wereldwijde gemiddelde is 26.

Zuid-Afrika, Tunesië en Namibië rapporteren hoge cijfers. In Oeganda ligt het aantal gemelde besmettingen veel lager, maar het stijgt snel. Ziekenhuizen in Oeganda zeggen de drukte niet meer aan te kunnen, de autoriteiten overwegen een nieuwe lockdown. Ook nam het percentage positieve testen in het land in een maand tijd toe van minder dan 2 naar ruim 10.

Taiwan: zorg onder druk

Door het oplopend aantal besmettingen staat de zorg in Taiwan onder druk. Dit meldt The New York Times. Het land detecteerde een jaar lang heel weinig gevallen, maar sinds drie weken loopt het aantal positieve testen snel op. Tot half mei zagen de gezondheidsautoriteiten zelden meer dan 20 besmette personen op een dag, nu dagelijks ruim 500. Taiwan probeert de ziekenhuizen te ontlasten door daar alleen ernstig zieke coronapatiënten te behandelen; mildere gevallen kunnen terecht in een quarantainehotel.

Nieuwe coronacijfers bevestigen dalende trend, ook in het zuiden gaat het beter

De jongste cijfers van het RIVM bevestigen de gunstige trend. Het aantal gemelde besmettingen blijft dalen en de sterftecijfers nemen verder af. Terwijl de afgelopen weken het aantal gemelde besmettingen vooral in de zuidelijke provincies hoog bleef, is ook daar nu een flinke daling ingezet. De afgelopen week zijn per dag gemiddeld 2.600 coronabesmettingen gemeld, 16 procent minder dan vorige week. De GGD’s voeren bijna 30 duizend testen per dag uit, hiervan was deze week 8,4 procent positief. De week daarvoor was dit nog 9,2 procent. De veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Rotterdam-Rijnmond meldden deze week nog wel de meeste besmettingen, respectievelijk 151 en 143 per 100 duizend inwoners. Het landelijke gemiddelde is 105. In vrijwel het hele land dalen de besmettingscijfers, alleen in Drenthe neemt het aantal positieve testen licht toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden