Verschillen in beloning nog steeds groot
Werken in de Randstad voor de publieke sector loont het meest. Ambtenaren en medewerkers in de zorg of het onderwijs verdienen gemiddeld 10 tot 20 procent meer dan werknemers in de private sector....
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van Regioplan, dat in opdracht van de stichting Loonwijzer is verricht. Voor het onderzoek hebben 100.000 werknemers in 2005 en 2006 hun gegevens verstrekt aan de stichting, die een samenwerkingsverband is van onder meer de Universiteit van Amsterdam en de vakcentrale FNV.
Directeur Paulien Osse van Loonwijzer noemt de hogere beloning in de publieke sector opvallend. Zij wijst erop dat regelmatig wordt geroepen dat ambtenaren meer marktconform beloond moeten worden, omdat anders niemand meer voor de overheid zou willen werken. ,,Meest waarschijnlijk zijn de vaak langere dienstverbanden de oorzaak van de hogere beloning in de publieke sector'', stelt zij.
Osse is tevens voorzitter van de Werkgroep 'Gelijke beloning, dat werkt!'. Deze werd begin dit jaar door minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) geïnstalleerd, omdat nergens binnen de Europese Unie - op Malta na - de loonverschillen zo groot zijn als in Nederland. Het gemiddelde brutouurloon van mannen bedraagt 17,06 euro en dat van vrouwen 14,57 euro.
Het verschil tussen mannen en vrouwen is het grootste in de private sector. Hier verdienen mannen ouder dan 45 jaar gemiddeld 19,01 euro bruto per uur. Dat is een derde meer dan vrouwen van dezelfde leeftijd. Onder jongeren is het verschil kleiner. Vrouwen tot 45 jaar ontvangen in het bedrijfsleven met 12,96 euro per uur bijna een vijfde minder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.
In de publieke sector zijn de verschillen kleiner. Onder de 45 jaar verdienen vrouwelijke ambtenaren 15 euro per uur. Mannelijke leeftijdsgenoten verdienen 13 procent meer bij de overheid. Mannen van 45 jaar en ouder ontvangen in de publieke sector 21,02 euro per uur en dat is 23 procent meer dan vrouwen.
Een groot deel van de loonverschillen is verklaarbaar, omdat mannen vaker in hogere functies werken en andere beroepen kiezen. Maar al een aantal jaar signaleert Sociale Zaken een onverklaarbaar verschil van 7 procent. Dinsdag op de Dag van de gelijke beloning organiseert de werkgroep een debat tussen De Geus, werkgevers en de vakbeweging.