Verschil tussen kinderwens en realiteit in Oost-Europa het grootst

AMSTERDAM - Moeders in Nederland krijgen minder kinderen dan zij zouden willen, maar internationaal blijft hun kinderschaar nog relatief dicht bij het gewenste aantal. De Nederlandse vrouwen hopen gemiddeld op 2,3 kinderen. In werkelijkheid baren zij er gemiddeld iets minder dan twee.

Dit verschil tussen wens en werkelijkheid is vergelijkbaar met de situatie in andere rijke Europese landen. In enkele Oost-Europese lidstaten loopt dat verschil veel verder uiteen. Zo willen Hongaren, Letten en Cyprioten bijna twee keer zoveel kinderen dan zij in werkelijkheid krijgen.

Voor dat onderscheid worden in internationaal onderzoek slechts globale oorzaken gegeven. Zo zouden ouders in conservatievere landen vinden dat vrouwen werk en kinderen niet kunnen combineren. Daardoor zouden werkende vrouwen minder of geen kinderen willen. Als ouders ze wel willen, beginnen ze er vaak pas aan als het lukt het gezin op één inkomen draaiende te houden. En van uitstel komt vaak afstel.

Onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut zijn voor Nederland verder op zoek gegaan naar sociale en economische factoren die het 'realiseren' van een kinderwens beïnvloeden. In een langlopend onderzoek volgden zij stellen met een kinderwens. Van de groep die binnen een jaar een kind wilde, kreeg bijna 70 procent dat ook, zo blijkt uit een artikel dat zij deze week publiceerden in Demos.

Voor het realiseren van de kinderwens speelt geen rol hoelang potentiële ouders samen zijn. Wel telt het opleidingsniveau. Hoe beter opgeleid, hoe groter de kans dat er net zoveel kinderen komen als de bedoeling was. 'Wij vermoeden dat dit komt doordat die groep mannen een hoger salaris heeft en beter in staat is een gezin te onderhouden', zegt Simon de Bruijne, een van de NIDI-onderzoekers. Het opleidingsniveau van de vrouw blijkt verrassend genoeg niet van aantoonbaar belang.

En dan zijn er de opa's en oma's. Eerder werd al aangenomen dat de kans op kinderen groter was als er grootouders in de buurt zijn. Die kunnen immers helpen bij de opvang. Uit het NIDI-onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is. Maar dat geldt alleen voor de ouders van de moeder. De ouders van de vader laten het vaker afweten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden