Verscherpt toezicht voor zorgcentrum Oldeslo

Het Haagse woonzorgcentrum Oldeslo is door de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) onder verscherpt toezicht gesteld. Dat meldden beide partijen donderdag. Er zijn 'structurele tekortkomingen' in de zorg, aldus de inspectie.

De instelling blijft gewoon open, maar moet voor 1 februari orde op zaken stellen. Zo moeten zorgdossiers beter gebruikt worden en de deskundigheid van het personeel moet verbeteren.

De IGZ had het 104 bedden tellende centrum al langer in het vizier. In augustus en oktober 2012 bleek dat Oldeslo worstelde met zorg voor patiënten met gedragsproblemen en woonveiligheid. Zo stonden er balkondeuren open en zaten onrustige demente bewoners zonder toezicht in de huiskamer.

Medewerkers misten de nodige kennis om bewoners goed te helpen en kregen niet structureel (her)scholing aangeboden, ontdekte de inspectie ook. De zogeheten 'zorgleefplannen' waren niet actueel en niet afgestemd op wat bewoners nodig hadden. Verder waren er geen afspraken over de taakverdeling van interne en externe zorgverleners: bewoners wisten daardoor niet wie verantwoordelijk was voor hun behandeling.

Oldeslo beloofde beterschap, maar bij een vervolgbezoek in mei bleek dat daar weinig van was terechtgekomen. Als de situatie over een half jaar niet is verbeterd, grijpt de IGZ in met 'bestuurlijke maatregelen'. Oldeslo is onderdeel van Stichting Zorggroep Oldael.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.