VersaTel legt voor 400 miljoen gulden eigen telefoonnet aan

VersaTel gaat voor 400 miljoen gulden een eigen glasvezelnetwerk van 2200 kilometer aanleggen in de Benelux. Het bijna drie jaar oude telecombedrijf wil zo onafhankelijk worden van het netwerk van KPN Telecom en denkt capaciteitsproblemen te kunnen ontlopen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens Versatel-oprichter G. Mesch passeert het netwerk met aftakkingen naar bedrijven en industrieterreinen straks 270 duizend bedrijven in de Benelux. VersaTel richt zich specifiek op het midden- en kleinbedrijf en in veel mindere mate op de consument. Het klantenbestand telt 3800 bedrijven en 900 particulieren.

Versatel, met honderd medewerkers een klein bedrijf, heeft een half miljard gulden bij elkaar gekregen voor de plannen. De investeringsmaatschappijen Nesbic, investeerder vanaf het begin van VersaTel, Paribas en de NPM brengen vijftig miljoen gulden in. De overige 450 miljoen gulden is via de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers aan obligaties binnengehaald. Volgens adviseur M. van der Heyden van VersaTel is voor die constructie gekozen omdat de grote Nederlandse banken al bij telecombedrijven zijn betrokken en het hen aan 'lef' ontbreekt risico's te lopen.

VersaTel is niet de eerste met een eigen net. Naast KPN hebben ook WorldCom, Telfort en Enertel er een. VersaTel heeft een telecomvergunning voor Nederland en België, en mag met de nieuwe telecomwet die bij de Eerste Kamer ligt, ook zelf 'graven'.

Volgens Mesch komt KPN Telecom momenteel zelf al capaciteit tekort. Bovendien heeft dat bedrijf een conflict met zijn concurrenten over de tarieven die het berekent voor het gebruik van zijn netwerk. De Opta, de onafhanklijke toezichthouder voor telecom, buigt zich daarover.

VersaTels netwerk, dat eind volgend jaar klaar moet zijn, verbindt 32 steden in de Benelux. Het stuk van de Randstad via Antwerpen naar Brussel - met honderdduizend bedrijven - moet al eerder klaar zijn. Volgens Mesch is de drukbevolkte Benelux met grote concentraties bedrijven een zeer aantrekkelijke markt.

VersaTel geeft geen omzetcijfers, maar zegt vorig jaar 'driehonderd procent' gegroeid te zijn. Dat wordt ook voor dit jaar verwacht. De telecommarkt in de Benelux is volgens schattingen nu bijna 25 miljard gulden groot. Over tien jaar is dat door het vrijmaken van de telecommarkt naar verwachting verdubbeld. VersaTel wil over vijf jaar 1, en over tien jaar 5 procent van die markt in handen hebben, stelt Mesch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden