Vers uit Warschau

Afgelopen zaterdag zat ik 's morgens vroeg in Raststätte Lappwald. Ooit was dit het laatste wegrestaurant in het Westen en kwamen vrachtwagenchauffeurs er een kop koffie drinken voordat ze een etmaal in de file van de douane gingen staan....

Buiten stopte een bus van een firma uit Noordwijkerhout. Niet lang daarna kwamen er vijftig Nederlandse schoolkinderen naar binnen. Ze zagen er vermoeid uit.

'Op schoolreis geweest', vroeg ik.

'Hé, hij praat Nederlands.'

'Een soort schoolreis', legde een kleinere jongen uit.

'Naar Polen.'

Hiermee was het gesprek ten einde. Iedereen haastte zich om naar de wc te gaan of om nog even iets te kopen. Drie kwartier later was de bus weer weg.

Ik was benieuwd geworden welke school reizen naar Polen organiseert. Daar probeerde ik achter te komen door de rommel te bekijken die ze achter hadden gelaten. Misschien lag er nog ergens een programmaboekje.

Het enige dat ik vond was een prop ruitjespapier. Ik vouwde het open. Het was een proefwerkvel waarvan de bovenkant met de naam van de school af was gescheurd. Het vel stond vol met spelletjes boter-kaas-en-eieren. De kinderen moesten inderdaad wel moe zijn, want er waren veel spelletjes die door een van de spelers waren gewonnen. Normaal gesproken eindigt het in remise. Verschillende keren stonden precies dezelfde spelletjes vlak na elkaar. Aan de andere kant waren de strategieën toch nog zo goed dat er nauwelijks vakjes leeg waren gebleven. Bij vrijwel alle spelletjes waren alle negen vakjes gevuld met kruisjes of nulletjes.

Ik vroeg mij af: hoeveel verschillende rangschikkingen kan boter-kaas-en-eieren opleveren, als men om beurten een zet doet, alle negen vakken bezet worden, en het spel in remise eindigt?

Oplossing volgende week.

Hoe zat het twee weken geleden (in Teamgeest door stroopwafels) met het aantal jongens en meisjes dat op pad werd gestuurd om stroopwafels te verkopen?

We noemen het aantal meisjes x, en het aantal jongens y. De vijf voorwaarden laten zich zo opschrijven:

Elke voorwaarde kan nu worden opgevat als een lijn in een grafiek waarin y tegen x is uitgezet. Zo voldoet elk punt (x,y) dat onder de lijn 7x + 5y = 700 ligt aan de eerste voorwaarde. Uitsluitend de punten binnen het grijze vlakje voldoen aan alle vijf voorwaarden.

De hoekpunten van dit vlak geven extreme waarden. Zo geeft het meest rechtse hoekpunt de meeste meisjes. Dit punt is

(58 1/3, 58 1/3), wat we moeten afronden tot (58,58) omdat 1/3 padvinder niets kan verkopen.

Het bovenste hoekpunt (41 3/17, 82 6/17), afgerond (41,82) geeft het grootste aantal padvinders. Het traagste tempo wordt gegeven door (40,70)

Samengevat:

meisjes jongens verkoop

Meeste meisjes 58 58 1392

Grootste totaal 41 82 1107

Langzaamst 40 70 980

(...)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.