Vers is voor Belgen wat anders dan diepvries

De Belgische bakker Jan Broeckx nam ruim zes jaar geleden een bakkerij over in Baarle-Hertog en heeft het koopgedrag van zijn landgenoten en de Hollanders goed kunnen bestuderen....

Dat is ook de reden dat Broeckx zijn winkel op zondag open houdt. 'Typisch Belgische producten lopen hier niet. Dat komt omdat dit deel van België sterk vernederlandst is. Toch spelen we met ons assortiment wel in op Belgische en Hollandse klanten. Zo hebben we twee soorten worstenbroodjes en verkopen we zowel Belgische als Hollandse sandwiches. De Belgische zijn zoet en met roomboter gemaakt. Die verkopen we per stuk, terwijl de Hollandse verpakt per tien stuks verkocht worden.'

De Belgische en Hollandse klanten verschillen behoorlijk van elkaar, weet Broeckx. 'Hollanders zijn veel meer snoepers dan de Belgen. Hollanders komen iets halen voor 's morgens bij de koffie en nemen 's middags een koekje. de Belgen komen brood halen en eten hooguit 's avonds een gebakje.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden