Vers in Venetië

Het oudste filmfestijn vol hotshots wil zich dit jaar presenteren als podium voor nog niet of nét ontdekt talent.

Sleur' - met dat woord omschreef herintredend artistiek directeur Alberto Barbera (62) onlangs de toestand van de Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica, het oudste filmfestival ter wereld. Te vaak dezelfde sterren. Te veel films ook van sterregisseurs die zichzelf meer kwalificeren als ster dan als regisseur. Waar waren de nieuwe gezichten?

Een overduidelijke uithaal naar George Clooney, die de laatste jaren een abonnement had op de Venetiaanse rode loper en de voorlaatste editie zelfs mocht openen met de door hem geregisseerde en geacteerde politieke thriller The Ides of March. Dit jaar zal de acteur, die een huis bezit in Italië, dan ook niet verschijnen (en dat huis staat te koop, bericht de Italiaanse pers).

De 69ste editie, die gisteren van start ging het Lido, zal meer in het teken staan van nieuw, nog niet of slechts in beperkte mate ontdekt talent. Aldus kondigde Barbera het aan in zijn festivalintroductie. Of de wens van de directeur, die het festival tussen 1999 en 2001 al eens runde, ook zo uitpakt, is afwachten.

De internationale fotopers laat zich niet zo makkelijk dicteren: het arriveren van Kate Hudson, per bootje, werd de eerste dag van alle hoeken vastgelegd. De Amerikaanse actrice speelt in de openingsfilm The Reluctant Fundamentalist, als vriendin van een al dan niet geradicaliseerde jongeman.

Deze boekverfilming handelt over de jonge Pakistaan Changez (Riz Ahmed) die kort na de aanslagen van 2001 zijn succesvolle carrière als fiscaal analist op Wall Street opzegt, en repatrieert voor een bestaan als docent aan de universiteit van Lahore.

'Ik geloof dat ik op de wereld ben gezet om verhalen te vertellen over mensen die, net als ik, tussen twee werelden leven', zei de in India geboren regisseur Mira Nair bij de presentatie van haar film in het festivalpaleis. 'Sinds de aanslagen werden mensen die eruitzien zoals ik in New York plots beschouwd als 'de ander'. Dat deed pijn.'

In dat rampjaar 2001 beleefde ze zelf het grootste succes van haar carrière: het winnen van de Gouden Leeuw voor haar familiekomedie Monsoon Wedding, een wereldwijd arthousesucces. 'Er is de afgelopen tien jaar een muur opgetrokken tussen Oost en West. Ik wilde met mijn film het idee geven dat je verder kunt kijken dan de stereotypes.'

The Reluctant Fundamentalist werd door de Italiaanse pers met een welwillend applaus ontvangen, maar is niet haar beste werk. Aanvankelijk smeedt Nair een onderhoudende thriller uit de post-9/11-verdwazing, maar gaandeweg blijken haar personages weinig meer dan pionnen in een lesje medemenselijkheid. De boodschap is mooi, maar kruipt voor de film. De competitie van het tiendaagse festival, met de Gouden Leeuw als hoofdprijs, telt dit jaar 18 speelfilms, iets minder dan de vorige jaren.

Directeur Barbera klaagde vooraf dat het steeds moeilijker is om Amerikaanse filmtitels naar zijn festival te halen, omdat de filmstudio's bang zouden zijn voor het kritische festivalpubliek.

Toch is de Amerikaanse inbreng ook dit jaar weer dominant, met nieuwe titels (in competitie) van Paul Thomas Anderson (The Master), Terrence Malick (To the Wonder), Brian De Palma (Passion) en Harmony Korine (Springbreakers). En ook de juryvoorzitter is dit jaar een Amerikaan: regisseur Michael Mann. Daarnaast is er nog Spike Lee, die zijn documentaire over Michael Jacksons album Bad presenteert. Ook aanwezig: eregast Michael Cimino (The Deer Hunter). De uiterst mensenschuwe filmer zal het festival aandoen vanwege de restauratie van zijn in 1980 door filmstudio kapotgeknipte meesterwerk/catastrofe Heaven's Gate. Die epische western staat te boek als een van de grootste flops uit de filmgeschiedenis, maar werd in Venetië destijds al als een grote film herkend.

Morgen wordt op het filmfestival van Venetië de gerestaureerde versie van de film Heaven's Gate (1980) vertoond, in aanwezigheid van regisseur Michael Cimino. Het was de film die Cimino's carrière verwoestte. Cimino gedroeg zich als een tiran op de set. Hij bracht met zijn pistool met losse flodders verwondingen toe aan een van zijn crewleden. Of er leden van de oorspronkelijke cast bij de vertoning aanwezig zullen zijn, is onbekend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden