Verruimd blikveld, toch nee

De veerboot uit Harwich meert er aan, de E25 en de E30 beginnen er, Engelsen en Duitsers zijn er kind aan huis....

Europa begint in Hoek van Holland. Van de plek waar de veerboot uit Harwich aanmeert, voert de E25 de automobilist dwars door Europa naar de Italiaanse havenstad Genua. De E30, die vanaf het Ierse Cork is uitgetekend, komt op dezelfde plek weer boven water om de ware kosmopoliet helemaal naar het Russische Samara te sturen.

Carla Noordam en Cornelia Steenvoorden werken voor de Stena Line, de veerdienst die het ene Europa met het andere verbindt. Ze zijn beiden een hartstochtelijk voorstander van het grondwettelijk verdrag. Op het moment dat Noordam en Steenvoorden aan een enthousiast pleidooi willen beginnen, komt hun strenge superieur, de check-in supervisor, binnen. Europa moet even wachten, het werk gaat voor.

Maar als hun dienst er tien minuten later op zit, is de geestdrift er niet minder op. Europa spreekt wat hen betreft vanzelf. Het continent is te klein om elkaar in de haren te vliegen en Steenvoorden ziet bijna elke dag wel hoe verderfelijk grenzen zijn. ‘Al die arme mensen die zo graag naar Engeland willen, maar hier door immigration worden tegengehouden.’ Hele families gaan ergens achterin de terminal achter slot en grendel. ‘Zo triest om te zien, terwijl we toch allemaal wereldburgers zijn.’

Zou dat schelen, wonen aan de rand van Nederland met druk grensverkeer en voor je deur het ruime sop? De kiesnummers 339 en 340 (echtpaar Reukema) denkt van wel. ‘We krijgen hier elke dag een paar honderd Engelsen over de vloer. Elke zomer vieren duizenden Duitsers in Hoek hun vakantie. Dat verbreedt je blikveld.’ Beide kiesnummers hebben het knopje ‘voor’ ingedrukt. ‘Deze grondwet is nodig om het bouwwerk een stevig fundament te geven.’

Stembureau 160 is te gast in een verzorgingshuis aan de Hoekse Brink. Het gaat er gezellig aan toe. Als een stemmer niet zo snel raad weet met de knopjes roept bureaulid Luc Overdulve dat het een kwestie van penaltyschieten is. ‘Gewoon je hoek uitkiezen en missen is onmogelijk.’ Kiesnumer 886 (mevrouw Hamstra): ‘Als Balkenende voor is, wie ben ik dan om tegen te zijn.’ Kiesnummer 392 (Van der Stelt): ‘Als Jan Marijnissen tegen is, ben ik het ook.’

Hoek van Holland is een deelgemeente van Rotterdam, maar eigenlijk nog het dorp dat het altijd was. Als Europa hier begint, dan toch vooral haperend. De E25 en de E30 zijn op hun eerste kilometers door het Westland tweebaanswegen, waarop kwistig met verkeersdrempels is gestrooid.

De Hoekse Vishandel is een kraampje waar de vaste klanten woensdagmiddag de Hollandse Nieuwe naar binnen klokken met bier. Hier klinkt de tegenstem luid. De viskraam heeft het gevoel belazerd te worden, zoals ze altijd belazerd is. Straks sta je met een Europees paspoort voor de douane in New York. ‘Ben jij daar blij mee’, vraagt de Hoekse Vishandel. Een antwoord is niet nodig.

En zo blijkt Hoek, ondanks zijn verruimde blikveld, bij het sluiten van de stembus net zo Hollands te zijn als de rest van het land. De tegenpartij wint met gemak, zowel in het dorp als in stembureau 160.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.