'Verruim concurrentie woningcorporaties'

Woningcorporaties moeten in het hele land met elkaar kunnen concurreren. Gemeenten die ontevreden zijn over een corporatie kunnen dan aankloppen bij een andere corporatie....

Van onze verslaggever

Dat adviseert een commissie onder leiding van oud-MKB-voorzitter Hans de Boer. Dinsdag overhandigde hij zijn rapport aan minister Dekker van VROM.

Corporaties zijn nu vooral op lokaal of regionaal niveau actief. De stroeve samenwerking met gemeenten blokkeert nu vaak bouwplannen. Ook de uitvoering van afspraken verloopt moeizaam.

De Boer vindt verplichte arbitrage een goede oplossing voor ontstane meningsverschillen tussen gemeenten en corporaties. De arbitragecommissie rapporteert aan minister Dekker. Die kan vervolgens de corporatie een boete opleggen, haar onder curatele stellen, commissarissen ontslaan of de vergunning intrekken. Als de gemeente faalt moet de lokale politiek ingrijpen.

De arbitrage moet worden ondergebracht bij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV). Dat zal op zijn beurt de toezichthoudende taken afstoten aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

De Boer stelt voor dat gemeenten en corporaties contracten met elkaar afsluiten. 'Aan de vrijblijvendheid moet een einde komen. Contracten bieden een flinke stok achter de deur.' Hij wijst erop dat de burgerlijke rechter, na de verplichte arbitrage, kan toezien op naleving daarvan.

Nederland telt ruim vijfhonderd corporaties, die 2,4 miljoen huizen beheren (40 procent van de totale voorraad). Hun positie staat onder druk. In en buiten de Tweede Kamer is de onvrede groot over de stagnerende huizenmarkt en de woningnood, terwijl de corporaties steeds vermogender worden.

De commissie-De Boer vindt dat corporaties verplicht een plan moeten opstellen over de aanwending van hun vermogen. Ze mogen hun werkterrein best verbreden, bijvoorbeeld door zorgcentra en scholen te bouwen, mits ze daarvoor toestemming hebben van de gemeente en de interne toezichthouders.

Ook mogen corporaties commerciële activiteiten ontplooien, bijvoorbeeld door woningen te verkopen. Wel moet dan worden voorkomen dat ze oneigenlijk concurreren met marktpartijen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden