Verregend op de grens met Macedonië

Uitgelicht

Stromende regen heeft de grensovergang tussen Griekenland en Macedonië veranderd in een waar inferno voor de duizenden vluchtelingen uit vooral Syrië en Irak die al weken op reis zijn richting een veilige haven in Noord-Europa.

Regenval belemmert de hulpverlening en verergert de chaos bij de Grieks - Macedonische grens. Grensovergang Idomeni is veranderd in een modderpoel en de vluchtelingen die in de rij staan zijn tot op het bot doorweekt en koud Beeld Arie Kievit

Tot op het bot doorweekt en verkleumd probeerde donderdag een recordaantal van 7.000 vluchtelingen de grensovergang bij Idomeni te passeren. Sommigen houden hun huilende kinderen boven het hoofd om de onwrikbare Macedonische douanebeambten tot compassie te bewegen. Smekend dat ze hen niet langer in de rij op de open vlakte laten kleumen in de aanhoudende slagregen.

Mensen proberen zo snel mogelijk in de bussen te komen. Beeld Arie Kievit

Na de lange vermoeiende en angstige reis vanuit Turkije, over zee, via de Griekse eilanden en over het Griekse vasteland zijn de vluchtelingen nu letterlijk en figuurlijk gestrand in de modder. Alles zit bedolven onder een dikke laag; kleding, schoenen en tassen. Met vaak maar een set kleding bij zich, vormen de kou en de regen de genadeklap voor de uitgeputte en getraumatiseerde vluchtelingen. Een Iraakse man vroeg een Amerikaanse verslaggever hoe hij terug naar huis kon. Hij kan de barre condities van de reis niet meer aan.

Beeld Arie Kievit

Hulporganisaties proberen de vluchtelingen op te vangen met warme thee en koffie en delen plastic regenponcho's uit. In de stationshal worden vrouwen en kinderen opgevangen bij vuren. Simone Fillipini, directeur van hulporganisatie Cordaid die ter plaatse was, is geschrokken van de situatie. De geboden hulp is op alle manieren ontoereikend, zowel van de hulporganisaties als toegestoomde particuliere vrijwilligers die in de weer zijn met plastic bescherming en flessen drinkwater.

Vrouwen en kinderen wachten op de natte grond op hulp. Beeld Arie Kievit

De chaos bij de grens ontstond donderdagmorgen omdat de Macedonische politie probeerde de vluchtelingenstroom af te remmen om ze in kleinere overzichtelijke groepjes de grens over te laten. Een dag eerder was de grens gesloten geweest, waardoor duizenden vluchtelingen zich hadden opgehoopt en de grens wilden doorbreken. De vluchtelingen komen uit Lesbos, waar de Griekse autoriteiten in de afgelopen dagen 17 duizend vluchtelingen wist te registreren.

Gezinnen trekken over de modderige paden naar de bussen, die hen verder moeten brengen. Beeld Arie Kievit

De komende dagen worden nog duizenden vluchtelingen verwacht vanuit de Griekse eilanden, de regen houdt de komende dagen voorlopig aan. Eenmaal over de grens, moeten de vluchtelingen nog anderhalve kilometer te voet naar bussen die hen naar Servië zullen brengen. Als ze dat land veilig weten te doorkruisen, wacht hen de inmiddels streng beveiligde grens bij Hongarije. Pas als die hindernis is genomen, kunnen de vluchtelingen zich veilig wanen en wacht hen een warm onthaal in Duitsland

Verregende spullen blijven achter Beeld Arie Kievit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.