Verrassing in Frankrijk: oud-president Chirac veroordeeld voor omkoping
Jacques Chirac, de vorige president van Frankrijk, is tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Hij stond terecht in twee strafzaken omdat hij als burgemeester van Parijs in de jaren negentig partijmedewerkers uit de gemeentekas zou hebben betaald. Hij wordt schuldig bevonden aan 'misbruik van vertrouwen' en 'verduistering van gemeenschapsgeld.'
De uitspraak komt als een grote verrassing. Het is voor het eerst dat in Frankrijk een voormalig president veroordeeld wordt. 'U neemt hiermee een immense morele en politieke verantwoordelijkheid', waarschuwde een advocaat van Chirac. 'Deze veroordeling zal het laatste beeld van Chirac zijn dat beklijft.'
Afwijzing
In september nog hadden de procureurs bij de getuigenverhoren alle aanklachten laten vallen. Ze vonden dat er onvoldoende bewijs was om de ex-president te veroordelen. De uitspraak is dus ook een afwijzing van het werk van het openbaar ministerie. Begin dit jaar werd het proces al eens uitgesteld wegens de gezondheidstoestand van Chirac.
Ex-president Chirac was niet in de rechtzaal toen het vonnis werd voorgelezen. Hij kreeg vanwege zijn wankele gezondheid dispensatie van de rechter. Er gaan al lang geruchten dat de voorganger van Sarkozy aan de ziekte van Alzheimer zou lijden. De rechtzaak werd al in 2007 aangespannen, meteen nadat zijn presidentiële onschendbaarheid was opgeheven.
In totaal zou Chirac zo'n dertig denkbeeldige banen hebben toebedeeld aan vrienden, familie en bekenden. Sommigen van hen hadden nog nooit een voet in Parijs gezet, maar verrichtten hand- en spandiensten voor Chirac in zijn thuisbasis, het departement de Corrèze.
De UMP, de partij waartoe zowel Chirac als Sarkozy behoren, betaalde de stad Parijs vorig jaar 2,2 miljoen euro schadevergoeding, in de hoop daarmee een rechtzaak te voorkomen. De stad Parijs trok zich weliswaar terug als aanklager, maar de rechtbank zette de zaak door.
Medewerking
Chirac zelf houdt vol niets verkeerd te hebben gedaan. 'Ik heb geen enkele strafrechtelijke of morele fout begaan', had hij eerder verklaard. Hij heeft altijd volgehouden alle medewerking te willen verlenen aan de rechtsgang. 'Dit proces stelt allen in het ongelijk die beweren dat de rechtspraak in ons land streng is voor de zwakken en begrip toont voor de machtigen', had hij eerder verklaard. 'In de republiek is het recht voor allen gelijk.'
De rechtbank zei zich in zijn vonnis rekenschap te hebben gegeven van de gezondheidstoestand en leeftijd (79 jaar) van Chirac, van het feit dat het geld niet voor eigen gewin was gebruikt, en van diens grote verdiensten als president van de republiek. Maar dat mocht niet verhullen dat hij als publiek persoon misbruik van gemeenschapsgeld maakte. In de opgelegde straf wegen volgens de rechtbank zowel de statuur van de verdachte als de ernst van de feiten mee. Minister van Buitenlandse zaken Alain Juppé, die van 1990 tot 1995 de rechterhand van Chirac was in Parijs, werd vanwege dezelfde affaires in 2004 al veroordeeld.
Donaties
Chirac is ook betrokken bij een strafrechtelijk onderzoek naar donaties van verschillende Afrikaanse presidenten, die in de jaren negentig geregeld koffers met bankbiljetten op het Élysée zouden hebben laten afleveren. De Franse rechters hebben sowieso hun handen vol aan politieke corruptiezaken. Ex-premier Edouard Balladur is verdacht in de Affaire Karachi, waarbij tijdens de verkoop van duikboten aan Pakistan in de jaren negentig smeergeld zou zijn betaald, dat deels terugvloeide in zijn campagnekas. Ook voormalig eerste minister Dominique de Villepin wordt in enkele zaken genoemd.
De corruptie laat ook de linkervleugel niet onberoerd. Regionale partijbaronnen van de Parti Socialiste liggen onder vuur omdat ze misbruik van hun positie zouden hebben gemaakt bij het toekennen van bouwvergunningen en subsidies.