Verrassende zegetocht voor The Paradise Suite: drie Gouden Kalveren

Een opzienbarende ontknoping van het kalverenjaar, vrijdagavond in het Beatrix Theater te Utrecht. Niet één Gouden Kalf voor het tienvoudig genomineerde en favoriet geachte 19de-eeuwse drama Publieke werken, de verfilming van de roman van Thomas Roosenboom. Maar een zegetocht voor The Paradise Suite, vorig jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Bor Beekman
De film The Paradise Suite is de grote winnaar geworden van de 36ste editie van het Nederlands Filmfestival. Beeld anp
De film The Paradise Suite is de grote winnaar geworden van de 36ste editie van het Nederlands Filmfestival.Beeld anp

De tweede speelfilm van Joost van Ginkel (170 Hz) won in de categorie beste film, beste script en beste acteur. Die acteur, de vijftiger Issaka Sawadogo, was eregast op het Nederlands Film Festival. De charismatische Burkinees nam het Kalf in ontvangst voor zijn rol als illegaal Yaya, een van de zes personages in Van Ginkels mozaïekdrama over de schemerzones van Amsterdam, waar jonge Oost-Europese meisjes met grof geweld tot prostitutie worden gedwongen. 'Jullie adopteerden me, ik sprong in jullie artistieke wereld', zei een blije Sawadogo.

De acteur Issaka Sawadogo (rechts) in gesprek Beeld  Klaas Jan van der Weij
De acteur Issaka Sawadogo (rechts) in gesprekBeeld Klaas Jan van der Weij
Gijs Scholten van Aschat (R) en Jacob Derwig bij de premiere van de film Publieke Werken in het Concertgebouw. Beeld anp
Gijs Scholten van Aschat (R) en Jacob Derwig bij de premiere van de film Publieke Werken in het Concertgebouw.Beeld anp

De Gouden Kalveren voor speelfilm en lange documentaire werden gekozen door de Dutch Academy For Film (DAFF), de Hollandse academie die twee jaar terug het veelbekritiseerde jurymodel afloste. De stemgerechtigde vaklui trokken zich weinig aan van bezoekcijfers: 9.992 bezoekers voor The Paradise Suite tegenover die 226.893 voor Publieke werken. En bekroonde in het bijzonder de actuele, in modernere stijl gevatte titels.

Zo viel ook Full Contact (3.417 bezoekers) in de smaak. David Verbeeks drama over een op hol geslagen Drone-piloot won het kalf voor beste camera en dat voor beste montage. Dat voor beste regie ging naar Boudewijn Koole, regisseur van de introspectieve boekverfilming Beyond Sleep, naar de roman Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans. Zijn in Noorwegen opgenomen, deels als hallucinatie vertelde film werd relatief goed bezocht (47.819 bezoekers). En zou het vermoedelijk nog beter hebben gedaan als de erven Hermans niet halsstarrig (doch in de geest van W.F.) vasthielden aan die Engelse titel, óók voor de Nederlandse uitbreng.

null Beeld Lisa Klaverstijn
Beeld Lisa Klaverstijn

Opmerkelijk genoeg behoorde Paradise Suite-cineast Van Ginkel - volgens zijn collega's - niet tot de vijf beste regisseurs; hij ontbrak bij de nominaties voor beste regie. Een smetje op het blazoen van de Hollandse Academy, die met slechts 200 stemmers op 493 stemgerechtigden ook nog wel iets aan draagvlak te winnen heeft.

In de acteurscategorieën was er lof voor de traditionelere literatuurverfilmingen: hoofdrolspeelster Hannah Hoekstra en actrice Anneke Blok (beste bijrol) wonnen voor hun aandeel in De helleveeg, André van Durens bewerking van de roman van A.F. Th. Van der Heijden. En Marcel Hensema zag zich bekroond voor zijn bijrol als prediker Jozef Mieras in Knielen op een bed violen.

Anneke Blok op de rode loper bij de premiere van de De Helleveeg. Beeld anp
Anneke Blok op de rode loper bij de premiere van de De Helleveeg.Beeld anp

In de documentairecategorie won Tom Fassaert, die zijn onmogelijke oma portretteerde in A Family Affair. Zo viel het eindgala van het Nederlands Film Festival ook te beschouwen als een bevestiging van de goede neus van die andere Nederlandse festivals: A Family Affair opende de vorige editie van IDFA, Beyond Sleep dat van IFFR.

En na het eerste sectorbrede film- en televisiedebat over eenvormigheid op bioscoopdoek en beeldbuis, afgelopen dinsdag te Utrecht, was er ook gunstig nieuws vanaf het diversiteitfront: Bon Bini Holland bracht de meeste internetstemmers op de been. De comedy met Jandino Asporaat als charmante Curaçaose zwendelaar won het Gouden Kalf van het publiek.

Snapchat

Fotograaf Linda Stulic is er namens de Volkskrant bij de uitreiking van de Kalveren en doet op Snapchat vanaf de rode loper verslag.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Gouden Kalveren 2016

-Beste film
The Paradise Suite

- Beste regie
Boudewijn Koole (Beyond Sleep)

- Beste scenario
Joost van Ginkel (The Paradise Suite)

- Beste acteur
Issaka Sawadogo (The Paradise Suite)

- Beste actrice
Hannah Hoekstra (De helleveeg)

- Beste mannelijke bijrol
Marcel Hensema (Knielen op een bed violen)

- Beste vrouwelijke bijrol
Anneke Blok (De helleveeg)

- Beste montage
Sander Vos (Full Contact)

- Beste camera
Frank van den Eeden (Full Contact)

- Beste production design
Ben Zuydwijk (J. Kessels)

- Beste lange documentaire
A Family Affair (Tom Fassaert)

- Beste korte documentaire
De tegenprestatie (Suzanne Raes, Monique Lesterhuis)

- Beste korte film
Gratis (Merijn Scholte-Albers,Tobias Smeets)

- Beste actrice televisiedrama
Nazmiye Oral (In vrijheid)

- Beste acteur televisiedrama
Jacob Derwig (Klem)

- Beste televisiedrama
Horizon (Giancarlo Sánchez)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden