Verrassende score Navalny bij verkiezingen Moskou

Aleksej Navalny, de tot vijf jaar strafkolonie veroordeelde Russische protestleider, heeft zondag bij de burgemeestersverkiezingen in Moskou een belangrijke psychologische overwinning geboekt. Exitpeilingen van staatsbureaus geven hem 29 tot 32 procent van de stemmen, tegen 53 tot 56 procent voor Poetins man, Sergej Sobjanin.

MOSKOU - Navalny's opvallende resultaat (in de peilingen stond hij rond de 15 procent) was niet de enige verrassing bij de regionale verkiezingen. In Jekatarinaburg, de belangrijke industriestad in de Oeral, was het gisteravond bij het tellen van de stemmen een nek-aan-nekrace tussen de kandidaat van de gevestigde macht en Jevgeni Rojzman, een controversiële oppositiefiguur.

De ontwikkelingen in Moskou werden door Russische commentatoren een sensatie genoemd en een gevoelige klap voor zowel de zittende burgemeester Sobjanin als president Poetin. Het 'systeem-Poetin', met zijn zorgvuldig beheerde politieke bestel, rammelt, concludeerden ze.

De opkomst in Moskou was dramatisch laag: 27 procent. Dat kan verklaren waarom Navalny relatief goed scoorde: zijn aanhang was gemotiveerd, terwijl Sobjanin zijn 'troepen' nauwelijks gemobiliseerd lijkt te hebben en een grote meute apolitieke Russen liever appels ging plukken op het buitenhuisje.

Navalny (37) voerde een grassroots campagne met duizenden vrijwilligers en deed wat zijn opponent totaal achterwege liet: dagelijks zo veel mogelijk kiezers opzoeken. Sommigen noemen hem daarom de eerste echte politicus die in het tijdperk-Poetin is opgestaan.

Navalny kreeg geen televisietijd, behalve als verdachte in een strafzaak. President Poetin - die spreekt over 'die meneer' - herinnerde de kiezers eraan dat Navalny wegens diefstal is veroordeeld. Tegen die veroordeling door een rechtbank in Kirov, die veel waarnemers zien als politiek gemotiveerd, moet binnenkort nog het hoger beroep dienen.

De meningen zijn verdeeld over de vraag of Navalny door zijn goede verkiezingsuitslag meer of minder kans maakt om aan gevangenisstraf te ontsnappen. Eerst moet het spel rond de verkiezingen nog worden uitgespeeld. Navalny's eigen exitpeiling (waarin Sobjanin 46 procent kreeg en Navalny 36) wees op de noodzaak van een tweede stemronde. Navalny klaagde over fraude bij de 'thuisstemmers', een groep die volgens hem opvallend groot is. Het zou kunnen verklaren waarom na het tellen van 4 procent van de stemmen Sobjanin op 56 procent stond en Navalny op 22.

Ook als die tweede ronde er niet komt, heeft de regerende burgemeester Sobjanin een gevoelige klap gekregen. Hij wilde Navalny als concurrent om de legitimiteit van zijn overwinning te vergroten, maar zal niet hebben gerekend op deze uitslag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden