Verrassende nuances

Anderhalf jaar voordat Steven Spielberg, en vooral zijn hoofdrolspeler Daniel Day Lewis, met Lincoln de 16de president van de Verenigde Staten weer vol in de schijnwerpers plaatste, wijdde Robert Redford al een film aan de eerste president die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord. Al krijgen we Lincoln in The Conspirator nauwelijks te zien. De film begint, na een proloog op het slagveld van de burgeroorlog, met de moordaanslag op de president en met de arrestatie vrij snel erna van de meeste betrokkenen. Allemaal opmaat voor waar The Conspirator eigenlijk om gaat: een fundamentele vraag die het proces tegen een van de 'samenzweerders' in een saillant daglicht plaatst.


Die vermeende samenzweerder is Mary Surratt (Robin Wright), moeder van een van de hoofdverdachten. Ze is gearresteerd omdat ze het pension runt waar de daders voorafgaand aan de aanslag samenkwamen. Ze wordt verdedigd door de jonge advocaat Frederick Aiken (James McAvoy), die na in de oorlog gevochten te hebben emplooi heeft gevonden bij de statige advocaat Johnson (Tom Wilkinson). Hij heeft helemaal geen zin in de verdediging omdat hij de moord door 'de zuidelijken' verafschuwt. Met die moord is ook een aanslag gepleegd op alle mensenrechten en waarden waarvoor hij staat. Met kleine hints stuurt zijn mentor Johnson de advocaat richting het besef dat die rechten evenzeer op de tocht staan nu het proces tegen Surratt een showproces lijkt te worden waarbij de regering maar één belang heeft: zo snel mogelijk de schuldigen aanwijzen om het land, dat in staat van broze vrede verkeert, rustig te houden. Zoals de aanklager zegt: Inter arma enim silent leges, in tijden van oorlog zwijgt de wet.


Daarmee gaat The Conspirator, die in uiterlijk soms vervelend gelikt oogt (te vaak schijnt te veel licht door de ramen van de duistere ruimte waar recht wordt gesproken) een voor Hollywoodbegrippen verrassende en genuanceerde finale tegemoet.


The Conspirator (Robert Redford, 2010) ARD, 23.25-01.15 uur (nagesynchroniseerd).

Rat Race

(Jerry Zucker, 2001) Ooit, in 1977, begon het met The Kentucky Fried Movie, daarna volgden Airplane!, The Naked Gun en Top Secret! Rode draad: melige humor. En wat ze ook bond: ze zijn in wisselende samenstelling gemaakt door het driemanschap David en broer Jerry Zucker en hun vriend Jim Abrahams. Alweer een paar decennia varen de drie elk hun eigen koers. Jerry Zucker was in die periode verantwoordelijk voor het romantische drama Ghost (1990) en werkt verder vooral als producent. Zijn laatste regieklus was Rat Race, waarmee hij oude tijden doet herleven. John Cleese is casino-eigenaar en organiseert onder zijn klanten een race naar een kluis ver weg waarin 2 miljoen dollar ligt te wachten op de winnaar.


RTL 8, 20.30-22.40 uur.

Harry Potter and the Goblet of Fire

(Mike Newell, 2005) Met het vorderen van de Harry Potter-reeks nam ook het leeftijdsadvies toe. Waren de eerste twee delen nog geschikt voor kinderen vanaf 6, het derde kreeg kijkwijzer 9 mee en dit vierde deel zelfs 12. Daar is iets voor te zeggen, want The Goblet of Fire is duisterder en grimmiger dan eerdere. Bovendien wordt in het begin niets meer uitgelegd. De makers gaan ervan uit dat iedereen nu wel weet hoe het allemaal zo is gekomen en duiken vanaf de start midden in de actie. De puberachtige verlegenheid van Harry raakt ondergesneeuwd bij de van effectbejag vervulde beelden en scènes over de angstaanjagende wereld waarin de opgroeiende tovenaars hun avonturen beleven. Hoogtepunt in dit deel 4: de verschijning van bad guy Voldemort in de gedaante van Ralph Fiennes.


Veronica, 20.30-23.35 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden