Verrassend goede espresso bij Eva's Keukentuin

Verrassend goede espresso bij Eva's Keukentuin. Maar de cappuccino mag wel iets romiger.

Wineke de Boer
null Beeld
Beeld

Even de basics. Er is 'espresso', zo genoemd omdat het koffie is die onder druk (letterlijk: 'es presso' in het Italiaans) wordt gezet, en 'espresso macchiato', letterlijk: 'bevlekte espresso'. De klassieke macchiato heeft een 'hoedje' van melkschuim. Deze drank moet u niet verwarren met de 'latte macchiato' (letterlijk: 'bevlekte melk'). De latte macchiato bevat meestal zo'n 300 tot 350 ml dik opgeschuimde melk (hallo calorieëntellers). De espresso gaat erbovenop. De Italiaanse 'ch' spreek je trouwens uit als een 'k' en niet als een Hollandse 'g'.

Tussen de espresso macchiato en de latte macchiato in heb je nog de 'cortado' (half espresso, half melk), de 'cappuccino' en de 'caffè latte'. Hier in Nederland wordt de naam van deze laatste drank, met 200 tot 250 ml plat geschuimde melk, afgekort tot 'latte' (of gewoon op z'n Hollands: 'koffie verkeerd'), maar in Italië krijg je een glas warme melk als je dat bestelt.

O, en dan is er nog de 'flat white', een drankje van Australische of Nieuw-Zeelandse oorsprong, dat hier in Nederland vaak een cappuccino is met een extra shot en niet zo schuimige melk.

De 'gewone' cappuccino bestaat in allerlei gedaanten. Hier in Nederland kom je ze tegen in kopjes van tussen de 120 en 200 ml. De dikte van de melk verschilt van café tot café. In Lelystad tref je alle varianten aan, van klassiek tot modern, en iets er tussenin.

De Eetalage; De Promessie 2; 4 sterren. Beeld
De Eetalage; De Promessie 2; 4 sterren.Beeld
Eva's Keukentuin; Groene Velden 175; 3 sterren. Beeld
Eva's Keukentuin; Groene Velden 175; 3 sterren.Beeld

De espresso bij Eva's Keukentuin, een prachtige plek omgeven door bos en weilanden met paarden, is verrassend goed. Een vrij vlakke smaak met iets van cacao, maar geen over- of onderextractie. De cappuccino is klassiek, met veel schuim. Maar ik krijg niet de romige smaak die ik verwacht. Eva is na mijn gevraag overgegaan op andere melk (biologische melk van Veco Zuivel, net zo goed en lekker als Arla maar dan Nederlands), waarmee de smaak blijkbaar een stuk is verbeterd - daarvoor moet ik nog eens terug.

De moderne variant cappuccino, met vrij dunne melk waarmee je figuurtjes kunt gieten, wordt geserveerd bij De Eetalage. Een enorme zaak in het winkelcentrum tegenover het station. De eerste koffie moet helaas terug vanwege een vreemde bijsmaak van verse gember. Ik krijg meteen een nieuwe koffie, waarin ik misschien nog een hintje gember ontwaar dat er niet in hoort, maar verder is deze lekker romig en hazelnootachtig.

Fp koffie en thee; Kroonpassage 1; 3 sterren. Beeld anp
Fp koffie en thee; Kroonpassage 1; 3 sterren.Beeld anp

Iets er tussenin krijg je bij Fp Koffie en Thee, aan het Stadhuisplein. De koffie is hier old school Italian roast (Mocca d'or) en de melk is houdbare melk. Voor de gasten is dit geen beletsel. De melk heeft een stevige structuur (houdbare melk stijft sneller op), maar is nog net vloeibaar genoeg voor een eenvoudig figuurtje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden