Verraadt bloed op plaats delict leeftijd van de dader?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: bloed op de plaats delict verraadt de leeftijd van de dader.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Misdaad! Wetenschap! En niet te vergeten: Gerechtigheid! Logische ingrediënten voor het persbericht van het forensische wetenschapsteam van de Katholieke Universiteit Leuven, dat afgelopen week naar buiten kwam met een nieuwe methode waarmee je de leeftijd van een verdachte nauwkeurig kunt ontcijferen uit bloedsporen en tanden.

Handig, want bloed en soms ook tanden hebben, in tegenstelling tot de dader, de neiging om na een geweldsuitbarsting achter te blijven op de plaats delict. De Nederlandse kranten sloegen over, maar online deed het nieuws het goed, met vermeldingen op NU.nl, The Daily Mail en Wired. Maar is iemands leeftijd uit bloedspetters bepalen niet een beetje té Crime Scene Investigation-sexy?

Eens even zien. Uit het bloed van 206 mensen hengelden de wetenschappers stukjes dna. Vervolgens keken ze naar de mate waarin dat dna op bepaalde plekken moleculaire merktekens draagt. Die merktekens zijn namelijk leeftijdsafhankelijk, was eerder gebleken. En ja hoor, met een foutmarge van vier jaar wisten ze de leeftijd van hun proefpersonen goed te schatten.

Het verbaast moleculair bioloog Arjen Brinkman van de Radboud Universiteit weinig: binnen zijn vakgebied lukt het al enkele jaren om iemands leeftijd uit dna-merktekens (methylering) te bepalen. Wat volgens hem de Vlaamse test bijzonder maakt, is dat deze snel en simpel is.

Zo'n vlotte leeftijdstest staat al een tijd op het verlanglijstje van forensisch dna-expert en UvA-hoogleraar Ate Kloosterman van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). In ongeveer de helft van de misdrijven met sporenonderzoek is er geen dna-match, zegt hij. In die zaken moet de politie met een profielschets van de dader komen, en daarbij helpt de Vlaamse techniek. De enige kanttekening die Kloosterman erbij plaatst, is dat het nog alleen werkt met relatief veel bloed: niet één minuscuul spoor, maar een forse druppel.

Kortom: een kleine doorbraak, maar er zijn nog een paar technische horden te nemen voordat de test klaar is voor de forensische praktijk.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden