Verplichten Italiaanse volkslied op school wekt vreugd en woede

AMSTERDAM - Italianen moeten weer trots op hun vaderland worden. Op hun heldhaftige geschiedenis van volksopstanden en uiteindelijke eenwording ruim 150 jaar geleden. Ze moeten weer stilstaan bij nationale symbolen als hun grondwet en de groen-wit-rode vlag. Maar vooral luidkeels kunnen meezingen met hun volkslied, het strijdvaardige Fratelli d'Italia (Broeders van Italië).

Dus heeft de Italiaanse parlementaire commissie voor cultuur voorgesteld het Italiaanse volkslied, dat onder de Italianen bekend staat als Inno di Mameli, vanaf komend schooljaar verplicht te stellen op alle scholen. Dit omdat de nationale hymne die de Italiaanse patriot en schrijver Goffredo Mameli in 1847 schreef, bol staat van historische verwijzingen en symboliek.

Het lied zou de Italiaanse kinderen van jongsaf aan bijbrengen hoezeer het Italiaanse volk 'jarenlang heeft gestreden tegen buitenlandse overheersers'. Maar ook van Italië een eenheid heeft gemaakt 'met een gedeelde hoop voor de toekomst'.

Vrijwel alle politieke partijen - van Silvio Berlusconi's Volk van de Vrijheid tot de Partito Democratico van Pierluigi Bersani - hebben enthousiast gereageerd op het voorstel. Zo niet Umberto Bossi, leider van de separatistische Lega Nord, die Italië al jaren beschouwt als een 'historisch gedrocht'en droomt van een onafhankelijke staat in Noord-Italië (Padania). Bossi heeft laten weten: 'Ik hoop dat mijn kinderen dit lied niet zullen zingen.'

Maar ook de Duitssprekende inwoners van de noordelijke regio Trentino-Alto Adige (Zuid-Tirol) zijn niet bepaald blij. Volgens Richard Theiner van de Südtiroler Volkspartei moet het Italiaanse parlement inzien 'dat in Italië ook mensen met andere culturele en historische wortels wonen'. Theiner eist een uitzondering voor Duitstalige scholen.

Ook in het separatistische Sardinië hebben veel inwoners het volkslied-voorstel afgedaan als 'onacceptabel' en 'grotesk'. Volgens Giovanni Angelo Colli, leider van Partito Sardo d'Azione, heeft het eiland al zijn eigen volkslied: Procurade e Moderare Barone sa tirannia.

En dan zijn er nog diverse Italiaanse burgemeesters elders in de laars die het patriottisme van hun schoolkinderen liever zouden verhogen met liederen als La Leggenda del Piave, dat van 1943 tot 1946 als Italiaans volkslied diende. Of Va Pensiero uit Giuseppe Verdi's Nabucco, ooit kandidaat om het volkslied van de Italianen te worden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden