Verplichte uitwisseling strafbladen binnen EU

De Europese ministers van Justitie hebben een doorbraak bereikt over strafregisters. Ze hebben afgesproken dat veroordelingen van buitenlandse EU-burgers verplicht doorgegeven moeten worden aan het land van herkomst van de veroordeelde, meldde minister Donner (Justitie) donderdag in Luxemburg....

ANP

Elk EU-land heeft dan een overzicht van alle veroordelingen van de eigen onderdanen. De afspraak moet het voor justitie ook stukken makkelijker maken een strafblad op te vragen van andere EU-inwoners. Strafregisters bestaan nu vooral uit binnenlandse vonnissen, maar de regels verschillen per land. Doorsturen naar land van nationaliteit is nu niet verplicht.

De slechte uitwisseling bleek een probleem bij de seriemoordenaar Fourniret. De Fransman was in Frankrijk veroordeeld, maar verhuisde naar België. De Belgische politie dacht dat hij een blanco strafblad had.

Een voorstel voor een Europees strafregister is donderdag afgewezen. Wel komt er een Europees zoeksysteem voor veroordeelden met een nationaliteit van buiten de Europese Unie. Justitie kan zo snel zien of iemand van buiten de EU is bestraft in één van de 25 EU-landen.

De Europese Commissie had het zoeksysteem graag ook voor alle inwoners van de EU ingevoerd, maar daarvoor was geen meerderheid. Duitsland, Frankrijk, Spanje en België waren al begonnen met een proefproject waarbij ze vonnissen doorsturen naar het geboorteland van de veroordeelde.

Europees Commissaris Frattini (Justitie) beloofde nog voor de zomervakantie een concreet voorstel. Hij kijkt daarin ook naar de kosten en reikwijdte van de uitwisseling. Onzeker is bijvoorbeeld of landen nu ook oude veroordelingen moeten uitwisselen.

Waarschijnlijk moeten landen ook de opgelegde straffen doorgeven voor zaken die in andere landen niet strafbaar zijn, bijvoorbeeld het bezit van een kleine hoeveelheid drugs. ‘Potentieel zit die implicatie erin’, stelde Donner, die hiervoor verder de voorstellen van Frattini afwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden