Verplichte training voor asociale families blijkt succesvol

Ernstig verwaarloosde kinderen die voor opname in een internaat in aanmerking komen, kunnen in veel gevallen thuis blijven wonen, indien hun ouders intensieve hulp krijgen bij de opvoeding....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Noordelijk Instituut voor Orthopedagogisch Onderzoek in een gisteren verschenen onderzoek. De Groningse kinderrechter mr A. Everts nam drie jaar geleden het initiatief voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 34 gezinnen in Oost-Groningen met in totaal 63 kinderen van wie de meesten onder toezicht van een voogd waren gesteld.

De gezinnen kampten met een groot aantal problemen: werkloosheid, mishandeling, pedagogische verwaarlozing en drankmisbruik. Doordat de problemen zo veelomvattend waren, konden de toch al zwaarbelaste gezinsvoogden te weinig hulp verlenen. Om opname in een internaat te voorkomen, kregen de ouders een intensieve begeleiding door ervaren orthopedagogen, zodat het kind in de meeste gevallen thuis kon blijven.

De intensieve begeleiding, acht uur per week, gedurende drie tot tien maanden, was er vooral op gericht om lijn te brengen in het vaak chaotische gezinsleden. Vaak moest de ouders worden geleerd om bijtijds op te staan om hun kinderen tijdig, en met ontbijt, naar school te helpen. Sommige ouders moesten leren dat douchen en het regelmatig schoonhouden van het huis voordelen heeft en voorkomt dat het kind op school wordt nageroepen omdat het stinkt.

De hulpverleners namen vaak ook contact op met de sociale dienst, de woningbouwvereniging en de school, om ervoor te zorgen dat ook de materiële voorwaarden aanwezig waren om een redelijk opvoedingsklimaat te scheppen. De gezinsvoogden beoordeelden tijdens de behandeling, zes maanden later en na een jaar, hoe het met de kinderen ging. Daarbij bleek dat verreweg de meeste kinderen thuis konden blijven.

In hoeverre de intensieve thuishulp op de lange termijn effect heeft, is niet duidelijk. Het onderzoek werd eind vorig jaar afgesloten en een vervolg is niet gepland.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat voor gezinnen met veel problemen overheidsdwang noodzakelijk is, om ervoor te zorgen dat de kinderen een aanvaardbare opvoeding krijgen van hun eigen ouders. Voor deze 'orthopedagogische thuishulp in een justitieel kader' zouden hulpverleners in het hele land dezelfde principes en dezelfde terminologie moeten hanteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden