Verplichte taalcursus allochtone moeders

Twintigduizend Rotterdamse allochtone moeders krijgen vanaf volgend jaar een verplichte taalcursus. Wie gebrekkig Nederlands spreekt, krijgt vijf jaar de tijd om dat bij te spijkeren....

Van onze verslaggever

Volgens wethouder Leonard Geluk (CDA, onderwijs en integratie) gaat het niet alleen om het leren van Nederlands, maar trekt Rotterdam de inburgering veel breder. Opvoedingsondersteuning, ouderparticipatie op scholen, oriëntatie op de maatschappij en de voorbereiding op scholing en werk vallen er ook onder. De kosten van het ambitieuze project bedragen 160 miljoen euro.

Rotterdam hoopt op een extra financiële bijdrage van het rijk van 10 miljoen euro per jaar om de aanpak te bekostigen. Dit bedrag komt boven op de 17 miljoen euro die Rotterdam al jaarlijks krijgt voor inburgering en educatie. Volgens Geluk wil verantwoordelijk minister Verdonk daarop bezuinigen, maar met een gerichte lobby in Den Haag zal Rotterdam het belang van de aanpak onderstrepen. 'We lopen met dit project voorop, want we voeren het nieuwe inburgeringsstelsel van Verdonk versneld uit', aldus de wethouder.

De vrouwen om wie het gaat, worden benaderd via de consultatiebureaus, via vrouwenorganisaties of buurtmoeders. Allochtone vrouwen die nauwelijks buiten komen, krijgen bezoek thuis.

Het stedelijk inburgeringsloket zal het taalniveau van de moeders gaan beoordelen om ze een cursus te bieden die op dat niveau is afgestemd. De cursussen worden verzorgd door de regionale opleidingscentra Albeda en Zadkine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden