Verplichte seks na een gala, dat ligt mij nu eenmaal niet

Gemma Venhuizen (18) is begonnen aan de studie Aardwetenschappen. 'Wat doet die puber in de Volkskrant?'..

Gemma Venhuizen

'De heer nodigt een dame uit voor een gala. Betaalt haar kaartje. Hij gaat ervan uit dat zich dat terugbetaalt aan het einde van de avond. En de vrouw weet dat', aldus Rolf Wemmenhove, preses van de Haarlemse studentenvereniging Novitas, in het Haarlems Dagblad van afgelopen vrijdag. Bestuurslid Daniel Stoker verduidelijkt: 'Na het gala wordt er geneukt. Zo hoort dat. Novitas wil hiermee een corporale traditie imiteren.'

In de afgelopen maanden kreeg ik naast fanmail ook kritiek op mijn columns. De onderwerpen hadden geen nieuwswaarde en deden bovendien geen recht aan het rijke leven van de corporale student. Kortom: 'Wat doet die puber in de Volkskrant?'

Ik geef toe: ik heb niet geschreven over drankorgieof one night stands en ik ben geen corpslid. Maar mijn doel was dan ook niet om namens een hele generatie studenten het volledige studentenleven te beschrijven. Ik heb gewoon met veel plezier mijn ervaringen als eerstejaarsstudent op papier gezet. En verplichte seks na een gala, dat ligt mij nu eenmaal niet.

Natuurlijk ging het schrijven weleens moeizaam. Moest ik over mijn belevenissen schrijven, mijn mening geven over actuele gebeurtenissen in de studentenwereld, of juist mijn gevoelens uiten?

'Aan een column is geen enkele eis te stellen', las ik in een tijdschrift. Maar daar ben ik het niet mee eens. Een column moet op zijn minst op tijd worden ingeleverd. Best lastig, wanneer je verdrietig bent, een griephoofd hebt of in de tentamenstress zit. Een column moet liefst boeiend genoegzijn om gelezen te worden, moet taalkundig enigszins kloppen en bestaat uit een vooraf afgesproken aantal woorden.

Elke columnist is verantwoordelijk voor zijn eigen tekst, voor zijn eigen waarheid.

Kritiek komt soms hard aan, maar de positieve reacties maken het meer dan goed.

Toch is dit alweer mijn laatste column voor de Volkskrant. Tijd voor nieuwe activiteiten: veldwerk, rijles (kijk uit!) en het jaarboek van de faculteit. Tijd ook voor het blinddate LiberSlippertjesFeest, al dan niet in galakleding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden