'Verplichte inburgering voor Polen onmogelijk'

Arbeidsmigranten uit Polen en andere Oost-Europese landen kunnen niet verplicht worden tot inburgering als ze zich blijvend in Nederland vestigen....

De premier reageerde op de wens van een Kamermeerderheid om veel meer aandacht te besteden aan de inburgering van Oost-Europeanen. Een verplichte inburgering voor ingezetenen van andere EU-landen is echter 'in strijd met het principe van het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie', aldus de premier.

CDA, PvdA en VVD erkennen dat een verplichte inburgering voor EU-ingezetenen niet kan, maar willen via een omweg hun doel bereiken. Zij willen vooral dat er iets gebeurt aan de taalachterstand bij deze groep.

PvdA-Kamerlid Dijsselbloem pleit voor een verbrede leerplicht, waardoor ouders van Poolse kinderen die in Nederland naar school gaan een taalcursus moeten volgen. De VVD wil Poolse kinderen op vroege leeftijd taalles geven. Het CDA denkt aan verplichte opvoedingsondersteuning voor Oost-Europese ouders, zegt Kamerlid Van Toorenburg.

De drie partijen willen ook dat gemeenten migranten die aankloppen voor een uitkering verplichten tot een taalcursus. Dat kan al binnen de huidige wetgeving, maar gebeurt volgens Dijsselbloem lang niet altijd, omdat gemeenten aanhikken tegen de kosten.

Balkenende zei vrijdag ‘terughoudend’ te zijn over omwegconstructies voor inburgering van Oost-Europese arbeidsmigranten. Wel hoopt de premier dat Polen en andere gastarbeiders vrijwillig iets aan inburgering doen. Dat is ook in hun eigen belang, onderstreepte hij.

Hoe groot de groep Oost-Europese migranten is die zich permanent in Nederland vestigen, is onbekend. Minister Vogekaar (Wonen, Wijken en Integratie) gaat het uitzoeken, kondigde ze vrijdag aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden