'Verplichte groene stroom kost gezin 1.ooo euro extra'

De verplichte levering van (Nederlandse) groene stroom door elektriciteitsbedrijven zou een huishouden op termijn jaarlijks rond 1.000 euro kunnen gaan kosten. Dat geld zou paradoxaal genoeg vooral naar kolencentrales toe vloeien.

MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk conceptrapport dat is opgesteld in opdracht van Energie Nederland, de vereniging van energiebedrijven. Volgende week wordt een definitief rapport verwacht.

Energie Nederland pleit al langer voor een zogeheten leveranciersverplichting. Ook Den Haag heeft er oren naar. De maatregel houdt in dat alle energieleveranciers een minimumpercentage in Nederland opgewekte groene stroom moeten leveren. Het idee is de productie van hernieuwbare energie te stimuleren. Nederland moet in 2020 volgens Europese afspraken 35 procent van zijn stroom uit wind, zon en biomassa halen. Nu is dat nog maar 9 procent.

Met een leveranciersverplichting moeten ook bedrijven als de Nederlandse Energie Maatschappij, die zelf geen stroom produceren en voornamelijk goedkope buitenlandse stroom inkopen, in Nederland op zoek naar duurzame energie. Via de aankoop van certificaten kunnen ze dan hun stroomleveranties tot het gewenste percentage vergroenen.

Uit een rapport van Frontier Economics, een Brits consultancybureau, blijkt nu echter dat er grote gevaren schuilen in deze aanpak. Ten eerste is er waarschijnlijk zo weinig groene stroom, dat de prijzen van de certificaten omhoog schieten. Ten tweede zal de regeling de goedkoopste vorm van groenestroomproductie stimuleren, waardoor veelbelovende langetermijnopties (zoals zonne-energie) vergeten worden.

Die twee factoren spelen de eigenaren van kolencentrales in de kaart, met name Essent (RWE), Nuon (Vattenfall), Electrabel en Eon. Omdat de bijstook van biomassa (hout) in kolencentrales als groene stroom geldt, worden die bedrijven gestimuleerd de kolencentrales in bedrijf te houden, zegt Edward Sigar, directeur van de Nederlandse vestiging van het Deense energiebedrijf Dong Energy. 'De prijs die ze krijgen voor hun groenestroomcertificaten is in feite een subsidie voor kolencentrales. Zo worden die rendabeler.'

In een recent rapport concludeerde ECN dat een leveranciersverplichting de goedkoopste manier is om het aandeel van 35 procent duurzame stroom in 2020 te halen. Frontier erkent dat de bijstook van biomassa een goedkope manier is om groene stroom te produceren, maar stelt dat door de stormloop op de schaarse groene certificaten de prijzen toch hoog kunnen oplopen.

Volgens Frontier zouden de eigenaren van kolencentrales jaarlijks enkele miljarden euro's winst kunnen maken met hun groencertificaten. Per huishouden kunnen de extra kosten oplopen tot 1.000 euro.

Energie Nederland zegt dat de 'negatieve bij-effecten' van de leveranciersverplichting nog onderdeel van de discussie zijn.

economie pagina 22

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden