Verplichte 'combiregeling' verdwijnt

De verplichte combiregeling voor supporters verdwijnt. Fans met een stadionverbod krijgen een strengere meldingsplicht. Hooligans kunnen rekenen op een forsere aanpak.

DEN HAAG - Dat staat in de nieuwe Voetbalwet, die de huidige regels moet vervangen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de aangepaste wet zo snel mogelijk worden ingevoerd. Dat is in ieder geval voor aanvang van de nieuwe voetbalcompetitie, het seizoen 2013-2014. De Tweede Kamer bespreekt de voorstellen maandag tijdens het sportoverleg.


Supporters zijn voor risicowedstrijden verplicht gebruik te maken van de combiregeling. Dat is doorgaans een combinatie van busvervoer en ticket. Die verplichting leidt geregeld tot oeverloos reizen. Dat komt doordat fans vaak niet in de buurt van de vestigingsplaats van hun favoriete club wonen, desondanks verplicht zijn met de bus mee te reizen en hun vouchers voor een plaatsbewijs op een aangewezen plek moeten inruilen. Bij de combiregeling lijden de goedwillenden sterk onder de kwaden.


Kamerlid Tjeerd van Dekken van de PvdA, een van initiatiefnemers van de aangepaste voetbalwet: 'We willen af van de combiregeling, zoals we ook de clubcard kwijt willen. We wensen een betere behandeling van supporters bij uitwedstrijden, want die is vaak niet fraai. Alvorens de nieuwe wet kan worden ingevoerd is nog een indringend gesprek nodig met het Supportersplatform, waarin 28 supportersverenigingen zijn vertegenwoordigd. Het draagvlak moet goed geregeld zijn.'


De meldingsplicht, waarbij supporters met een stadionverbod zich ten tijde van wedstrijden van hun club dienen te melden op het politiebureau, krijgt meer inhoud. 'Wie niet komt opdagen, krijgt een boete. Onze Voetbalwet gaat meer lijken op de Hooligan Act uit Engeland', aldus Van Dekken.


Maandag praat de Tweede Kamer ook over matchfixing, waarover de KNVB deze week een voorlichtingsdag hield in aanwezigheid van Interpol. In politieke kringen is het gevoel dat er voldoende aanleiding is om meer strafrechtelijk onderzoek te doen in Nederland. Van Dekken: 'We vinden dat een zaak voor het Openbaar Ministerie. We weten dat justitie waardevolle informatie heeft ontvangen uit Duitsland.'


De fractie van de PvdA dringt aan op een erecode voor spelersmakelaars, om de handel in jonge voetballers zuiverder te laten verlopen. Bij de vorige behandeling in de Kamer bleek dat in 74 gevallen sprake was van een overtreding, bijvoorbeeld omdat de speler zich liet begeleiden door een agent zonder licentie. 'Dat kan leiden tot wurgcontracten', zegt Van Dekken. 'Kinderen mogen hiervan nooit de dupe zijn. Het moet gewoon fatsoenlijk zijn geregeld. Vergeet niet dat de meeste kinderen het profvoetbal niet halen. Ze zijn niet allemaal Messi's.'


De handel in jonge voetballers neemt toe. Terwijl het buitenland trekt aan Nederlandse toptalenten, winkelen de Nederlandse clubs - steeds meer afhankelijk van hun opleiding - bij elkaar. Onlangs vertrok de 16-jarige PSV'er Riechedly Bazoer naar Ajax. Die overgang was overigens niet onrechtmatig, maar de talloze verhuizingen van A naar B in de laatste tijd zorgen voor commotie en onrust bij clubs.


Voetballers mogen zich vanaf hun zestiende laten begeleiden. Van Dekken zou liever hebben dat die leeftijdsgrens werd opgetrokken naar 18 ('dan pas kun je met je volle verstand meebeslissen'), doch beseft dat die wijziging moeilijk is te verwezenlijken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden