'Verplicht voorlichting voor alle aanstaande ouders'

Alle ouders zouden verplicht voorlichting moeten krijgen over opvoeden. Dit is een van de maatregelen die de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik voorstelt om het aantal kinderen dat slachtoffer is van mishandeling in tien jaar te halveren met zo'n 60 duizend.

Taskforce-voorzitter Eberhard van der Laan bij de start van de Week tegen Kindermishandeling.Beeld anp

Volgens de laatste cijfers zijn jaarlijks ongeveer 119 duizend kinderen de dupe van geweld en sterven er enkele tientallen aan de gevolgen hiervan.

De taskforce komt met het voorstel in het vandaag gepubliceerde advies 'Ik kijk niet weg'. De taskforce wil dat er volgend jaar een 'Nationaal Programma Kindermishandeling en Huiselijk geweld' komt.

Gemeenten blijken zich al langer te bemoeien met het familieleven, blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad. Relatieondersteuning en voorlichting kunnen jonge ouders beter voorbereiden op het ouderschap, denken gemeenten. Hierdoor moet het aantal kinderen dat lijdt onder relatieproblemen van hun ouders dalen, wat weer het aantal toegenomen echtscheidingen waarbij kinderen betrokken zijn moet terugdringen. PvdA en ChristenUnie zouden volgens RTL Nieuws voor 'een opvoedcursus' zijn.

'Het is heel normaal dat je een cursus volgt als voorbereiding op de bevalling, maar het is ook belangrijk om je voor te bereiden op de opvoeding', zegt taskforce-voorzitter en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA). De taskforce komt naast voorlichting met nog negen voorstellen die voor een doorbraak moeten zorgen. Zo willen ze een veel betere informatie-uitwisseling tussen professionals en een meldcode voor alle beroepen met geheimhoudingsplicht. Het niet melden moet volgens de taskforce arbeidsrechtelijke of tuchtrechtelijke gevolgen hebben.

'In elke klas wel een kind'

'In iedere klas is wel één kind slachtoffer van kindermishandeling', zegt Van der Laan. Volgens hem zijn er forse maatregelen nodig om het probleem op te lossen, iets wat de taskforce de afgelopen vier jaar onvoldoende is gelukt. 'Het is zo'n probleem waarvan mensen zeggen: dat zal voor altijd blijven bestaan. Maar dat hoeft niet zo te zijn. We hebben te lang gezegd dat het te ver weg is, te ingewikkeld.'

Het rapport van de taskforce, ingesteld door de ministeries van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, is een advies dat de komende maanden nader moet worden uitgewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden