Verplicht tot werken, dat is het lot van Syrische kinderen

Kinderen die de oorlog in Syrië zijn ontvlucht, kunnen steeds vaker niet naar school en moeten vaak lange dagen werken om de kost te verdienen. Dat blijkt uit een rapport van UNHCR, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Syrische kinderen op een school in Aleppo, die in september werd heropend.Beeld afp

Abdallah (13) staat elke ochtend om 7 uur op en trekt dan met een kruiwagen door Zaatari, het vluchtelingenkamp aan de grens met Jordanië. 'Wie heeft er droog brood voor mij', herhaalt hij keer op keer. Het verzamelde brood verkoopt hij vervolgens aan een Jordaanse man. Op deze manier kan zijn gezin overleven in het kamp. 'Ik voel me een man', zegt Abdallah. 'Omdat ik nu werk.'

Abdallah is één van de 202 gevluchte Syrische kinderen die UNHCR interviewde om een beeld te krijgen van hun situatie. Eind dit jaar kunnen naar schatting 200.000 Syrische kinderen die naar Libanon en Jordanië zijn gevlucht geen onderwijs volgen. Kinderen van 7 jaar oud moeten vaak al werken. Volgens de VN is meer dan de helft van de 2,2 miljoen geregistreerde vluchtelingen kind. 'Een beschamende mijlpaal', aldus de UNHCR.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, António Guterres, luidde de noodklok over het lot van de kinderen. 'Als we niet snel iets doen, dat zal een generatie van onschuldigen het blijvende slachtoffer zijn van deze afschuwelijke oorlog', aldus Guterres.

Werken
Het rapport beschrijft hoe kinderen in tienduizenden vluchtelingengezinnen opgroeien zonder vader. Duizenden Syrische kinderen zijn zelfs geheel zonder ouders in de buurlanden terechtgekomen. Veel gezinnen zonder financiële middelen laten de kinderen werken om toch te kunnen overleven. Huishoudens teren vaak deels of helemaal op de inkomsten die de kinderen binnenbrengen De ouders zijn vaak getraumatiseerd of hebben fysieke klachten en zijn daardoor niet in staat om te werken.

De kinderrechtenorganisatie registreerde eind september van dit jaar 1.320 alleenstaande of van hun familie gescheiden kinderen in Jordanië en 3.700 in Libanon.

Het gevaar bestaat, zo schrijft UNHCR in het rapport, dat kinderen - met name jongens - die in de kampen aan de grens leven, terugkeren naar Syrië om zich aan te sluiten bij gewapende groepen. Concrete informatie hierover ontbreekt, maar tijdens groepsdiscussies spraken verschillende jongens hun wens uit om terug te keren naar Syrië om daar te vechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden