Verplicht roosjesmelken met dure SIG

'Kijk, hier begrijpen wij dus helemaal niks van', zegt wapenverkoopster G. Harte. Zij runt samen met haar man een wapenwinkel in Amsterdam en een schietvereniging....

Volgens Harte brengen dergelijke vondsten de schietsport in Nederland in diskrediet. Bij de inval nam de politie een machinepistool, vier handvuurwapens, een kruisboog, twintig messen, traangas en vuurwerk in beslag. De invallers troffen meer aan, maar daarvoor was een vergunning. Hell's Angels-president Willem van Boxtel - alias Big Willem - is naar eigen zeggen sinds tien jaar lid van een Amsterdamse schietvereniging en is van onbesproken gedrag. Een voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning.

Reden voor Tweede-Kamerlid J. Niederer (VVD) de regels voor wapenbezit aan de kaak te stellen. 'De politie geeft iemand een bijzondere verantwoordelijkheid door hem een vuurwapen toe te staan, dat is volgens mij niet te combineren met lidmaatschap van een clubhuis waar met illegale wapens wordt gerotzooid.' Bij het verlenen of vernieuwen van vergunningen moet volgens Niederer niet alleen worden gekeken naar een eventueel strafblad, maar ook naar 'het hele gedragspatroon' van de aanvrager.

Dat zou een aanscherping betekenen van de huidige wet op wapens en munitie. Die schrijft voor dat een aanvrager minstens één jaar lid moet zijn van een schietvereniging en de afgelopen vier jaar geen misdrijf mag hebben gepleegd. Daarna wordt jaarlijks gekeken of de vergunning wordt verlengd. Daarbij hoeft niet na ieder misdrijf het pistool te worden ingeleverd: de korpsbeheerder weegt af of bijvoorbeeld een wegpiraat zijn vergunning verliest.

In de praktijk is iedere Nederlander meer dan welkom bij een schietvereniging - met honderdduizend beoefenaren de zevende sport van het land. Alleen al in Amsterdam zijn 35 verenigingen actief, die vaak hetzelfde gebouwtje delen: een ruimte van 10 tot 25 meter lengte met aan één kant een barretje en aan de andere kant een kogelvanger. Alcohol is doorgaans verboden vóór het schieten.

De beginner moet in zijn eerste jaar ongeveer twaalf keer langskomen. Hij krijgt instructie en mag oefenen met een revolver, pistool en geweer van de club. Geen snelvuur uit de heup, maar het zogeten roosjesmelken: precisieschoten op een kartonnetje. Daarna kan de schutter een vergunning aanvragen op het politiebureau waar een eventueel strafblad wordt bekeken. Na drie weken arriveert de vergunning per post.

Daarmee kan hij naar de winkel om een wapen uit te zoeken. Een Norinco-pistool uit China kost vijfhonderd gulden, een echte SIG uit Zwitserland vijfduizend . De politie wil de aankoop binnen een week zien om het nummer te controleren, ze komt een keer per jaar op bezoek om de wapenkast te inspecteren. Daarbij mogen ze het huis niet af zoeken naar andere wapens. Bij het jaarlijkse antecedentenonderzoek kijkt de politie niet naar de 'omgeving' van de aanvrager.

Op een vergunning kan iemand maximaal vijf handvuurwapens of geweren hebben. Wie vijf wapens heeft, wordt minstens 35 keer per jaar bij de schietclub verwacht. Automatische wapens zijn verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.