Verplicht nachtenlang gamen in Chinees strafkamp

Een voormalige gevangene van een Chinees strafkamp zegt in The Guardian dat gedetineerden er verplicht worden online games te spelen. Ze moeten in de games voorwerpen en ervaringspunten verwerven, die de bewakers later voor echt geld verkopen. Wanneer ze hun quota niet halen, worden ze afgeranseld, zegt de getuige onder de schuilnaam Liu Dali.

Redactie
Beeld uit het spel World of Warcraft. © printscreen http://eu.battle.net Beeld
Beeld uit het spel World of Warcraft. © printscreen http://eu.battle.net

Een van de games die worden gespeeld is het populaire 'World of Warcraft'.

Shifts van twaalf uur
'Er waren 300 gevangenen verplicht te gamen. We werkten shifts van twaalf uur in het kamp. Ik hoorde de bewakers zeggen dat ze er 5.000 à 6.000 yuan (550 à 650 euro) per dag mee konden verdienen,' zegt de 54-jarige Dali. De voormalige gevangenisbewaker werd in 2004 voor drie jaar naar het heropvoedingskamp Jixi in de provincie Heilongjiang gestuurd, waar hij onder andere communistische literatuur uit zijn hoofd moest leren.

Nachten
Dali zegt dat hij zijn dagen doorbracht met het breken van stenen of het in elkaar zetten van autozetelhoezen, en zijn nachten met het spelen van computerspelletjes. 'De gevangenisbazen verdienen meer door gevangenen te dwingen te gamen dan door mensen te verplichten handenarbeid te verrichten,' zei Dali.

'We zagen niks van het geld, en de computers werden nooit uitgeschakeld.' De man vertelt dat de bewakers hem straften wanneer hij zijn quota niet haalde. 'Ze sloegen me met plastieken buizen. We bleven spelen tot we nog amper iets konden zien.'

Gold farming
Het opbouwen en verhandelen van gamecredits is bekend als 'gold farming'. Miljoenen gamers van overal ter wereld betalen echt geld voor ervaringspunten of bepaalde verworven virtuele voorwerpen, om zo vervelende etappes van games over te slaan en sneller vooruit te gaan in het spel.

Gold farming komt vaak voor in China en andere zich ontwikkelende landen. Naar schatting 100.000 Chinese gamers hebben zelfs voltijdse banen als gold farmers, maar het is de eerste keer dat naar boven komt dat de praktijk verplicht voorkomt in strafkampen. Volgens Dali vond de praktijk niet alleen plaats in het kamp waar hij zat, maar ook in veel gevangenissen in het noord-oosten van het land. 'Het gebeurt vast nog altijd,' zegt hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden