'Verplicht kwetsbare ouder tot tijdelijke anticonceptie' en diplomatieke botsing met Moskou na MH17-onderzoek

Goedemorgen. De Rotterdamse jeugd- en zorgwethouder Hugo de Jonge 'kwetsbare ouders' bewegen op vrijwillige basis anticonceptie te gebruiken. De verhoudingen tussen Rusland en Nederland staan op scherp door het MH17-onderzoek, en de belangrijkste vormgever van Nederland blikt terug op zijn oeuvre.

Beeld epa

Terwijl u sliep

'Sommige kinderen hebben recht om niet geboren te worden'
Ouders die vanwege hun verslaving, psychische problematiek of leefsituatie niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap, moeten worden verplicht tijdelijk voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Dat vindt de Rotterdamse jeugd- en zorgwethouder Hugo de Jonge (CDA). Hij gaat zich hard maken voor zo'n wettelijke maatregel.

Diplomatieke botsing met Moskou na MH17-onderzoek
De Nederlandse ambassadeur in Moskou wordt maandag op het matje geroepen in het Kremlin. Vrijdag werd ook al de Russische ambassadeur in Den Haag ontboden. De verhoudingen tussen Rusland en Nederland staan op scherp door het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

Orkaan Matthew groeit naar zwaarste categorie
De orkaan Matthew, die zich richting Jamaica en Cuba begeeft, is in de nacht van vrijdag op zaterdag in kracht toegenomen en daarmee de eerste grote orkaan in het gebied sinds vier jaar.

Barack Obama jaagt Bill Clinton Air Force One in
Het verschil tussen een oud- en zittend Amerikaans president werd vrijdag duidelijk op de startbaan in Jeruzalem. Barack Obama en Bill Clinton waren samen bij de begrafenis van de Israëlische leider Shimon Peres geweest. Dat Clinton alle tijd nam voor hij het presidentieel vliegtuig instapte, ergerde de duidelijk wat drukker bezette Obama zichtbaar, zo blijkt uit een populair filmpje van het incident.

Vandaag in het nieuws

Voor de wielrenners staat de laatste grote klassieker van het jaar op het programma, de Ronde van Lombardije. In de Eredivisie worden vanavond vier wedstrijden gespeeld, waaronder PSV tegen sc Heerenveen.

Iedereen kan vanaf vandaag online de WOZ-waarde van een willekeurig huis opvragen. Verder is het vandaag Nationale Kringloopdag en Open Huizen Dag.

Aanraders van de redactie

Op Facebook is de verkiezingsstrijd al ontbrand (+)
Facebook groeit uit tot een cruciaal front in de verkiezingscampagne. De strijd draait om kiezersdata en controle over de boodschap. Zo krijgen mannen op Facebook een Jesse Klaver te zien die het gevecht aangaat, terwijl vrouwen een Jesse alleen krijgen. 'Ik zie nu veel hartjes.'

Een bindend referendum onder alle 4- tot 12-jarigen (+)
De Kinderombudsman, een vrouw die Margrite Kalverboer heet, heeft een standpunt ingenomen over Zwarte Piet. Gisteren verklaarde zij dat die in strijd is met het Internationale Verdrag Inzake de Rechten van het Kind van de VN. De Kinderombudsman vindt daarom dat de trouwe knecht moet worden ontdaan van 'discriminerende en stereotyperende kenmerken'.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

De dood vormgeven laat Wim Crouwel graag aan een ander over (+)
Postzegels, telefoonboeken, lettertypen, hij heeft het allemaal gedaan. De belangrijkste vormgever van Nederland, Wim Crouwel (87), blikt terug op zijn oeuvre - en bemoeit zich ook nog even met de opmaak van dit interview.

Het kan toch geen mens zijn die ons bombardeert?' (+)
Al negen dagen lang bestoken Syrische regeringstroepen wijken in Oost-Aleppo waar zich rebellen bevinden. Hozaifa Dahmaan woont er. Hij is er verpleger en ziet hoe zich een ramp voltrekt. We bellen dagelijks met hem.

Wim Crouwel is een man met een kaarsrechte vouw in zijn broek, liefst met smalle pijpen. Beeld Paul Huf / MAI

'250 ongeboren baby's staan feitelijk al onder toezicht' (+)
Een heikel thema: verplichte anticonceptie voor 'onmachtige' ouders. De wet moet dit mogelijk maken, vindt Rotterdam. Connie Rijlaarsdam en Paul Vlaardingerbroek houden zich al langer met dit onderwerp bezig. 'Hulpverleners durfden zo'n gevoelig onderwerp niet aan te snijden, wisten er te weinig van of hadden er geen tijd voor.'

Ongevraagd lenen bij de buren (+)
Is culturele toe-eigening een hysterische term die kruisbestuiving criminaliseert en de artistieke vrijheid beperkt? Of hebben de boze internet-hordes een punt?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden