Verpletterend

De scenarist van The Hurt Locker, Mark Boal, baseerde zijn script grotendeels op persoonlijke ervaringen: als embedded journalist liep hij in 2004 mee met militaire missies in Irak.

DOOR KEVIN TOMA

Tijd voor oorlog op RTL 7 vanavond, met Sylvester Stallones vierde Rambo-film en daarvóór het veel realistischere, maar daarom niet minder spannende of spectaculaire The Hurt Locker. Terwijl het in moderne oorlogsfilms vaak om de zinderende verveling gaat die zich van militairen meester maakt tijdens het vele wachten, is er in het tussen docudrama en thriller schakelende The Hurt Locker geen stilzitten bij. Dik twee uur lang zijn we in de puinhopen van Irak op pad met een Amerikaans team van explosievenopruimers, dat wordt aangevoerd door de nogal megalomane streber William James (Jeremy Renner). Hij heeft een nagenoeg feilloos talent voor zijn werk, maar ziet niet in dat hij ook de levens van zijn collega's op het spel zet als hij doodleuk bom na landmijn ontmantelt alsof het een stoer spelletje is. Regisseur Kathryn Bigelow en scenarist Mark Boal, samen ook verantwoordelijk voor Zero Dark Thirty, slagen er in om van de bij vlagen weerzinwekkende James toch ook een mens van vlees en bloed te maken, van wie je al met al toch echt niet wilt dat hij door een misstap of ruk aan het verkeerde kabeltje de lucht in vliegt. Renners vertolking is net zo verpletterend als al die (dreigende) explosies. The Hurt Locker won terecht Oscars voor onder meer Beste Regie, Beste Film en Beste Script. Daar had er ook nog eentje voor Renner bij moeten zitten.

The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008)

RTL 7, 20.30-23.10 uur

Ocean's Eleven

(Steven Soderbergh, 2001) Steven Soderbergh toverde met zijn remake van Lewis Milestone's Ocean's 11 (1960) een simpel genrevehikel om in een fris en plezierig meesterwerkje. Ocean's Eleven is een hommage aan de oude gangsterfilms met hun goedgemanierde en welbespraakte helden. De keurige crimineel Danny Ocean (Clooney) wil de kluis van drie casino's kraken - een bijna onmogelijke opgave, want natuurlijk wordt die extreem zwaar bewaakt. Hij roept de hulp in van tien andere gentlemen-criminelen, die er weliswaar geen been in zien de wet te overtreden, maar die ook niemand kwaad willen doen. Doden vallen er niet, wapens dragen ze niet, van vechten houden ze ook niet. En passant blijkt dat Oceans beweegredenen andere zijn dan zijn partners (en wij) denken. Soderbergh geeft steeds net voldoende informatie om nieuwsgierig te blijven.

Veronica, 20.30-22.45 uur.

Rambo

(Sylvester Stallone, 2008) Héél erg goed tegenover héél erg kwaad - waar vind je dat nog in de cinema? Sylvester Stallone geeft met zijn vierde Rambo-film antwoord op die vraag. Rambo, nog altijd met hoofddoek, bevindt zich nu in Thailand, tegen de grens van Birma, waar hij als slangenvanger werkt voor een toeristenshow. Wanneer missionarissen hem inhuren om Birma in te trekken, wil Rambo, altijd al held tegen wil en dank, eerst niet mee. Maar eenmaal over de streep getrokken door de blonde missionaris Sarah (Julie Benz), doet hij al snel wat we van hem verwachten: volksstammen uitroeien. Hersenen en ingewanden spatten in het rond en eerlijk is eerlijk: de af te slachten Birmese soldaten verdienen ook niet beter; die brengen hun dagen immers door met groepsverkrachtingen en het opblazen van arme boeren. Regisseur Stallone brengt het geweld grover dan ooit in beeld en lijkt aansluiting te willen zoeken bij een nieuwe, met extreem videogamegeweld opgegroeide, generatie bioscoopbezoekers. Als film doet de vierde Rambo niet onder voor deel 2 en 3. Dat is nog geen compliment, maar gezien Stallones leeftijd wel een opmerkelijke prestatie.

RTL 7, 23.10-0.50 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden