Verpleging

Ziekenhuizen zouden de vrijheid moeten krijgen luxe verpleging te bieden aan patiënten die dit kunnen betalen (de Volkskrant, 18 mei)....

AMSTERDAM Wilma Smaling-Polder

Er is geen personeel te krijgen. Waarom rijke mensen verwennen met particuliere verpleging? Moeten de minder bedeelden dan gewoon nog langer wachten op zorg?

Tijdens mijn opleiding bestonden in het ziekenhuis waar ik werkte 'klassekamers' waar je als leerlingverpleegkundige kon worden ingedeeld om te werken. Je moest dan zorgen voor slechts één patiënt. Dit was onder de leerlingen absoluut niet populair, aangezien vlak naast deze klasseafdeling zich een 'normale' verpleegafdeling bevond met circa twaalf patiënten die door slechts twee collega's moesten worden geholpen. Dit betekende dus hard werken. Je moest het echter niet wagen om hier te gaan helpen, dan werd je door de staf onmiddellijk teruggefloten.

Ik was juist erg blij dat, met de verhuizing naar een nieuw ziekenhuis, de klasseafdelingen werden afgeschaft en hiermee de 'lakei-functie' van de verpleegkundige.

Verdeel de zorg die we kunnen bieden eerlijk. Iedereen, rijk of arm, heeft recht op dezelfde hulp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden