Verpleegkundigen

Nederlandse ziekenhuizen werven buitenlandse verpleegkundigen! Ik was boos toen ik dit nieuws hoorde. Zelf ben ik al zo'n 22 jaar werkzaam als verpleegkundige....

AERDENHOUT Petra Visser

Toen ik echter mijn salaris hoorde, schrok ik mij dood, 25,70 gulden bruto p/uur! Onmiddellijk verdween de lust om me voor zo'n schamel bedrag in te spannen. Ik klaagde, en het bruto salaris werd: 28,39 gulden p/uur. Assertiviteit loont, hoewel. . . omgerekend is het maar 18,50 gulden netto per uur!

Ik werk nu niet meer als gespecialiseerd verpleegkundige, maar op een 'gewone' afdeling. Omdat ik parttime werk en op verschillende afdelingen, kan ik mij zolangzamerhand een beeld vormen van wat er mis is in de gezondheidszorg. Er is geen tijd voor het begeleiding van leerlingen, de zorg en aandacht voor de patiënt schiet tekort, scholing op de afdeling is slecht. Zou dat allemaal beter gaan met buitenlandse verpleegkundigen?

Na zoveel jaar heeft het beroep verpleegkundige nog steeds een slechte reputatie. Ik hoorde van een leerling verpleegkundige, dat na een jaar 50 procent van de leerlingen, uit haar klas, met de opleiding was gestopt! De hoge werkdruk, onregelmatige diensten, grote verantwoordelijkheid, slechte carrièremogelijkheden en bar slechte salariëring, zijn debet aan die reputatie. Ik durf te beweren dat er in Nederland voldoende verpleegkundigen zijn, maar ze zitten thuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden