Verpleegkundigen uit Slowakije komen niet

Het inzetten van 300 werkloze Slowaakse verpleegkundigen in de Nederlandse thuiszorg is voorlopig van de baan. Het commerciële bureau Thuiszorg Perfect in Steenwijk en de grote publieke thuiszorgorganisatie Icare in Drente, waar de Slowaaksen zouden gaan werken, hebben hun medewerking aan het project opgezegd....

Van onze verslaggeefster Jet Bruinsma

Zij deden dit omdat staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid de Slowaaksen geen werkvergunning wil geven. Volgens huidige regelgeving kan dit namelijk niet.

Onduidelijk is wat er gebeurt met de honderd Slowaaksen die sinds vorige maand in hun eigen land een cursus Nederlands volgen, onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse hoogleraar dr. P. van den Heuvel van deComeniusuniversiteit in Bratislava.

Ook de protesten vanuit de politiek, de vakbonden en de branche-organisatie voor de publieke thuiszorg, de LVT, hebben een rol gespeeld bij het besluit van de Drentse thuiszorg om af te haken. Het plan om vanaf mei Slowaakse verpleegkundigen aan het werk te zetten in de thuiszorg was mede ontwikkeld door de Hilversumse zakenman Frans Tielen, die met zijn bv Twen als werkgever zou optreden.

De bedoeling was dat de Slowaakse hulpverleensters werkervaring zouden opdoen in de Nederlandse thuiszorg en zouden meehelpen aan het wegwerken van de wachtlijsten. Na twee jaar zouden ze teruggaan om in eigen land de thuiszorg op poten te zetten.

De Drentse thuiszorgorganisaties zijn teleurgesteld omdat directeur A. Treffers van de kleine commerciële branche-organisatie BTN, die bij de overheid zou bemiddelen om de werkvergunningen voor de Slowaaksen los te krijgen, daarin niet is geslaagd.

BTN heeft verder geen bemoeienis gehad met het project Slowakije. De AbvaKabo is blij dat het plan van de baan is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden