Verpleegkundige die röntgenfoto's online zette geschorst

Een verpleegkundige uit het Isala-ziekenhuis in Zwolle is geschorst nadat hij  foto's van medische ingrepen op zijn Facebookaccount had gezet. Op die manier waren ze voor iedereen zichtbaar. Op de afbeeldingen zijn onder meer operatief verwijderde voorwerpen, inwendige opnamen van patiënten en röntgenfoto's te zien. De Volkskrant heeft de foto's via een anonieme tipgever gekregen en ingezien maar zal ze om privacyredenen niet publiceren.

Huib Modderkolk
null Beeld anp
Beeld anp

De foto's zijn niet direct herleidbaar naar personen; er staan bijvoorbeeld geen namen bij. 'Maar dat maakt op zichzelf nog niet veel uit', zegt hoogleraar recht en de informatiesamenleving in Leiden Gerrit-Jan Zwenne. 'Voor het delen van gezondheidsgegevens gelden strenge regels. In deze situatie kan dat eigenlijk alleen als de patiënt expliciete toestemming heeft. In alle andere gevallen is het ondenkbaar dat je die verspreidt.' Die toestemming is niet door de patiënten gegeven, blijkt uit een verklaring van Isala.

En dat maakt het kwalijker, zegt Zwenne. 'Want de gepubliceerde foto's of situaties kunnen te herleiden zijn tot een persoon. Iemand in de omgeving zou het slachtoffer toch kunnen herkennen.'

Herleidbaar

Dat vindt ook de Autoriteit Persoonsgegevens. Een woordvoerder benadrukt dat naast het privacybezwaar 'er op heel veel fronten iets aan te merken is op het verspreiden' van deze medische gegevens. De beelden kunnen ook 'herleidbaar zijn' en 'dan mag je ze niet op een publieke pagina zetten'.

De man die de foto's plaatste, is als zogeheten PEG-verpleegkundige werkzaam bij het Isala. Hij doet onder andere de verzorging van een PEG-sonde, waarmee sondevoeding in de maag stroomt. Op verschillende momenten in februari van dit jaar, en volgens de tipgever 'regelmatig', publiceerde hij foto's van zijn diensten. Zo schreef hij op 25 februari bij een foto van besmeurde plastic lepels: 'Wederom had ik geluk tijdens mijn nooddienst....zelfde patiënt...andere lepels'. Drie dagen later postte hij vier 'inwendige' foto's van de keel van een patiënt waarin iets vastzat.

Medische beroepsgeheim

Nog belangrijker dan het privacy-argument is volgens Zwenne het medisch beroepsgeheim. Een arts mag medische informatie niet zomaar met anderen delen. Hij vindt dat het verspreiden van deze afbeeldingen 'onmogelijk te rijmen is' met dit beroepsgeheim. Ook 'in algemene zin' is de kwestie volgens hem kwalijk. Een patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat als hij een ziekenhuis bezoekt dat hij daar veilig is en dat er respectvol en zorgvuldig met zijn gegevens wordt omgegaan. 'Dit is daarom een ernstige kwestie. Dit is onbetamelijk.'

In een verklaring stelt Isala 'erg geschrokken' te zijn en het incident 'zeer hoog' op te nemen. 'Met het plaatsen van deze foto's is het medisch beroepsgeheim geschonden en mogelijk is plaatsing ook in strijd met de wet Bescherming Persoonsgegevens.' Isala heeft preventief melding gedaan van een vermoedelijk datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Woensdagmiddag werd bekend dat de betreffende medewerker geschorst is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden