Verpleeghuizen gaan slordig om met medicijnen

De medicijnverstrekking in verpleeghuizen laat veel te wensen over. Op papier is er meestal wel een goed systeem, maar dat wordt zelden gebruikt....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Tot deze bevindingen komt de inspectie voor de gezondheidszorg na onderzoek in 33 verpleeghuizen. In totaal zijn er meer dan 300 verpleeghuizen, waarvan ongeveer de helft is bestemd voor demente bejaarden. Aanleiding voor het onderzoek waren meldingen over onveilige medicijndistributie.

Het geneesmiddelenbeleid is in veel verpleeghuizen onduidelijk geregeld. De apotheker, formeel de verantwoordelijke voor de medicijnverstrekking, wordt daar vaak niet bij betrokken. Hij wordt ook veelal pas laat ingelicht over fouten in het systeem. Daardoor kan hij niet alert reageren als er iets mis gaat.

Het is meestal de arts die beslist of een patiënt medicijnen moet slikken. Maar een eenmaal ingezette therapie wordt vaak door het personeel steeds herhaald, zolang de arts dat niet verbiedt. Als patiënten op een gegeven moment een middel uitspugen of niet innemen, wordt dat nergens geregistreerd. Dus is het medicatie-overzicht niet betrouwbaar.

De medicatiebewaking is doorgaans niet geautomatiseerd. Daardoor worden adviezen over de juiste dosering of de ongewenste effecten als een middel in combinatie met iets anders wordt gebruikt, dikwijls niet goed aangegeven. Wie de medicijnen uitdeelt, is vaak niet duidelijk afgesproken, zodat zowel verpleegkundigen als ziekenverzorgenden dat doen. Of de juiste hoeveelheid van het

juiste middel is klaargezet voor een patiënt, wordt niet gecontroleerd.

De wettelijke verplichting om de patiënten te informeren over het medicijn door middel van een bijsluiter, geldt niet voor verpleeghuizen. Vaak zijn er op de afdeling dan ook geen bijsluiters voorhanden.

De inspectie wil dat verpleeghuizen een duidelijk beleid ontwikkelen voor de verstrekking van geneesmiddelen. Daarbij moeten de verantwoordelijkheden tussen de verschillende personeelsleden helder worden afgebakend. De apotheker moet ervoor zorgdragen dat de patiënten worden geïnformeerd over de medicijnen die zij krijgen voorgeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden