Verpleeghuis in België neemt Nederlanders op

Dertig ouderen die op de wachtlijst staan voor een verpleeghuis in Roosendaal, worden mogelijk in september opgenomen in een verpleeghuis in de Belgische plaats Essen, vlak over de grens....

Van onze verslaggeefster

ROOSENDAAL

De patiënten gaan in België, net als in Nederland, een eigen bijdrage betalen naar draagkracht.

Het verpleeghuis in Essen en de stichting Groenhuysen in Roosendaal, die meerdere verpleeghuizen exploiteert, hebben in principe een akkoord bereikt over de opname in België van Nederlandse patiënten die in aanmerking komen voor een verpleeghuis. In Roosendaal wachten 240 personen op een plaatsje in een verpleeghuis. Essen heeft plaats voor 30 tot 34 patiënten.

Het verpleeghuis in Essen heeft net als dat in Roosendaal een- en tweepersoonskamers. Er zullen zowel demente als lichamelijk gehandicapte patiënten uit Nederland worden opgenomen. De patiënten in Essen zullen in elk geval door Belgische verzorgsters worden geholpen, maar mogelijk zullen Nederlandse hulpverleners aanvullende zorg bieden. Dat staat nog niet vast.

Ook is de financiering nog niet helemaal rond. Het verpleeghuis in Roosendaal heeft wel geld van de verzekeraars gekregen voor de verzorging van de ouderen, maar niet voor de huisvesting. Roosendaal heeft echter niet zozeer een tekort aan verzorgsters dan wel aan bedden.

In België wordt de verzorging betaald door de verzekering, maar de huisvesting door de staat. In Nederland vergoedt de verzekering één bedrag waarin verzorging en huisvesting zijn opgenomen.

Omdat nog niet duidelijk is hoe dit verschil het best kan worden opgelost, kunnen de patiënten pas in september in België worden opgenomen.

OZ bekostigt al jaren hulp van Belgische specialisten en opnamen in Belgische ziekenhuizen voor zijn verzekerden in Zeeuws-Vlaanderen.

Vanwege de onzekerheden heeft het Roosendaalse tehuis nog geen patiënten of hun familie benaderd met de vraag of zij in België willen worden opgenomen. Volgens een woordvoerster van het Roosendaalse tehuis zal dat geen probleem opleveren, omdat de contacten in de grensstreek niet tot moeilijkheden leiden.

Het plan om Nederlanders op te nemen in een Belgisch verpleeghuis vormt het spiegelbeeld van de wervingsactie door Nederlandse instellingen onder Belgische hulpverleners.

Zo zijn sinds kort 450 Belgische kraamverzorgsters in dienst getreden van een kraaminstelling in Nederlands Limburg, omdat er in Nederland een groot tekort aan kraamverzorgsters bestaat.

Het Delta Ziekenhuis in Poortugaal bij Rotterdam vroeg afgelopen zaterdag via advertenties in Belgische kranten om psychiatrisch verpleegkundigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden