Verpleeghuis handelde 'niet onjuist' 't Blauwbörgje niet justitieel vervolgd

Justitie stelt geen vervolging in tegen het in opspraak geraakte verpleeghuis 't Blauwbörgje in Groningen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft het verpleeghuis 'niet onjuist gehandeld' bij de behandeling van de 62-jarige Alzheimer-patiënt die in juli met ernstige uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis werd opgenomen....

Van onze verslaggever

GRONINGEN

De directie van 't Blauwbörgje reageerde donderdag opgelucht. 'Deze beslissing ondersteunt ons in onze overtuiging dat 't Blauwbörgje zo goed mogelijk heeft gehandeld', zei directeur E. van der Lei.

De demente patiënt, R. Mulder, werd door zijn familieleden uit het verpleeghuis gehaald nadat ze hem daar uitgedroogd hadden aangetroffen. Hij weigerde te eten.

Verzoeken om een vochtinfuus zouden door het personeel zijn geweigerd, aldus de familie, omdat 't Blauwbörgje een 'verstervingsbeleid' voerde. Hierover zou echter geen overleg zijn gevoerd met de familie.

Na opname in een ziekenhuis deden de dochter en ex-vrouw van de man aangifte van poging tot moord. De directie ontkende echter een 'levensbeëindigend beleid' te hebben gevoerd. Van bewust uitdrogen zou geen sprake zijn geweest.

Volgens justitie is uit onderzoek gebleken dat er inderdaad geen sprake was van opzettelijk handelen van het personeel. Het OM komt tot de conclusie dat Mulder tot zijn vertrek naar een ziekenhuis de normale verzorging, en dus ook voeding, heeft gekregen.

Justitie concludeert dit na bestudering van de dossiers en na gesprekken met het personeel. Het OM wijst erop dat ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot de conclusie is gekomen dat 't Blauwbörgje in deze zaak 'niet onjuist' heeft gehandeld.

Directeur Van der Lei: 'Het heeft ons gegriefd dat is gesuggereerd dat wij bewoners eten of drinken zouden onthouden. Dit is dus pertinent onjuist.'

Volgens het OM schortte wel het nodige aan de communicatie tussen de familie en het verpleeghuis. Hierdoor kon het gebeuren dat aangifte werd gedaan van moord.

'Als de familie zegt dat voedsel en vocht is onthouden en uit het onderzoek blijkt juist het tegendeel, dan kan niet anders worden geconcludeerd dat de communicatie niet goed is geweest', aldus de Groningse officier van justitie mr. J. de Valk. 'Er was niks mis met de verzorging.'

De familie en haar advocaat mr. S. Roodhof hebben verbaasd gereageerd op de conclusies van justitie. 'Een normale verzorging en uitdrogingsverschijnselen vallen niet met elkaar te rijmen', zegt Roodhof. 'Dat staat haaks op elkaar. Er kan een medische reden zijn dat deze patiënt zo snel is achteruit gegaan, maar tot op heden hebben wij die niet gekregen.' Roodhof wil nu het medisch dossier inzien.

Daarna besluit de familie of een klacht wordt ingediend bij het gerechtshof. Dochter B. Mulder zegt erg geschrokken te zijn toen ze het besluit van justitie vernam. 'Ik vraag mij echt af hoe ze tot deze conclusies zijn gekomen. Met mijn vader was niets aan de hand voordat hij in 't Blauwbörgje werd opgenomen. Vervolgens is hij in een week heel erg snel achteruit gegaan. We laten het hier niet bij zitten, want er zijn zoveel dingen die gewoon niet kloppen.'

Justitie vindt dat het aan de inspectie ligt of de procedures in het verpleeghuis verscherpt moeten worden. Op dit moment worden nog drie andere zaken onderzocht van patiënten die in 't Blauwbörgje verkeerd zouden zijn behandeld. In totaal zijn een kleine tien meldingen van sterfgevallen en bijna-sterfgevallen gedaan bij de politie.

Mulder mocht begin deze maand, na een verblijf in het Martini Ziekenhuis, weer naar huis. Hij eet en drinkt sindsdien weer normaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden