Verplaatsing van proces neonazi-moorden afgewezen

Het proces tegen de Duitse extreem-rechtse terroristische beweging NSU heeft opnieuw vertraging opgelopen. De juristen van hoofdverdachte Beate Zschäpe eisten dinsdag, op de tweede procesdag, dat er een grotere zaal voor de rechtszaak wordt ingeruimd.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

BERLIJN - Rechter Manfred Götzl raakte zichtbaar steeds meer geïrriteerd door het vertragende gedrag van de juristen. Pas later in de middag kon begonnen worden met het voorlezen van de 35 pagina's lange aanklacht.

Zschäpe (38) staat in München, samen met vier handlangers, terecht voor negen racistische moorden die de NSU tussen 2000 en 2007 pleegde op Duitsers van Turkse en Griekse afkomst. Ook wordt de neonazistische terreurcel verdacht van de moord op een politieagente, een vijftiental gewapende roofovervallen en een aantal bomaanslagen, onder meer in de Kolbstrasse in Keulen. De twee hoofddaders Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, met wie Zschäpe de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) vormde, zijn sinds 2011 dood. Zschäpe wordt in de aanklacht als volwaardig lid van het 'Tötungskommando' gezien.

Hoofdverdachte Zschäpe maakte gisteren, tijdens de tweede zittingsdag, een minder provocerende en zelfverzekerde indruk dan vorige week. Ze was in zichzelf gekeerd, zat veel met haar handen aan haar paardenstaart. Tijdens het voorlezen van de lange aanklacht schoof ze nerveus heen en weer op haar stoel. Gisteren maakten haar advocaten opnieuw bekend dat zij gedurende het gehele proces zal zwijgen. Toen de rechter haar dinsdag naar haar naam vroeg, gaf ze geen antwoord. Het proces begon vorige week, maar werd toen vrijwel direct stilgelegd nadat de advocaten van Zschäpe cum suis de rechter van partijdigheid beschuldigden. Dat wrakingsverzoek werd eind vorige week afgewezen. Op de tweede procesdag, dinsdag, kwam er een nieuw verzoek van de verdediging: een grotere proceszaal.

Ook dat verzoek werd afgewezen, maar de juristen hebben al aangekondigd dat er nog meer verzoekschriften kunnen volgen. De toon tussen rechter Görtzl en Wolfgang Heer, de advocaat van Zschäpe werd dinsdag duidelijk rauwer. Ook op de publieke tribune was het onrustig. 'Je bent geen ster, je verdedigt moordenaars!', riep een vrouw naar één van de NSU-advocaten.

In de zaal zaten ook dinsdag weer familieleden van de slachtoffers. Zij moeten vaak iedere procesdag honderden kilometers reizen om in de zaal aanwezig te kunnen zijn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden