'Verplaatsen van migranten Idomeni is mislukt'

Het overbrengen van migranten van het opvangkamp in de Griekse grensplaats Idomeni naar andere officiële opvangplekken is grotendeels mislukt. Griekse media hebben berekend dat van de ongeveer 9.000 vluchtelingen die op een van de bussen hadden moeten stappen, zeker 4.000 mensen zijn verdwenen.

Migranten vertrekken uit IdomeniBeeld reuters

Ten minste 11 duizend migranten bivakkeerden al enige maanden onder erbarmelijke omstandigheden bij het dorpje Idomeni. Ze wilden via Macedonië verder Europa in maar dat land deed de grens op slot.

De Griekse autoriteiten besloten deze week het geïmproviseerde kamp te ontruimen en de migranten in officiële asielcentra onder te brengen. Maar volgens Griekse media is dat een 'fiasco' geworden. Toen de plannen concreet werden, hebben vermoedelijk drieduizend vluchtelingen Idomeni verlaten na horrorverhalen over de kampen waar ze naartoe zouden worden gebracht. Ze wachten in de bossen op smokkelaars, verspreiden zich over de regio of zoeken hun heil in de illegale kampementen op benzinestations die in de laatste maanden zijn ontstaan op de snelweg richting Idomeni.

'Situatie is onmenselijk'

De negen nieuwe opvangkampen die de Griekse overheid heeft opgezet bij de stad Thessaloniki blijken nog lang niet klaar te zijn. 'In een van de kampen is de situatie onmenselijk', zegt Gabriele Casini van Save the Children tegen de Volkskrant. 'De tenten zijn neergezet in een verlaten pakhuis op de betonnen vloer. Er lag alleen een dekentje klaar. Er is geen stromend water. Wij werden 's nachts gebeld door het leger om voedsel en babyvoeding te komen brengen.'

De Griekse autoriteiten hebben zich verslikt in de operatie, zegt Stella Nanou, de woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie UNHCR in Griekenland. 'Driekwart van de nieuwe locaties voldeed niet eens aan de minimale standaarden. We hebben gewaarschuwd dat dit echt niet kan. Toch zijn ze in gebruik genomen. Maar ja, kennelijk hadden de autoriteiten ineens haast. Vrijdag moet het spoor bij Idomeni vrij zijn van vluchtelingen zodat de trein weer kan rijden.'

De sluiting van Idomeni is 'het einde van een tijdperk', zegt Nanou. 'Dit kamp zal de geschiedenisboekjes ingaan als symbool van hoe Europa met de vluchtelingencrisis is omgegaan.' Toch bestaat de kans dat het probleem zich alleen maar heeft verplaatst. 'Als de situatie in de opvangkampen niet verbetert is dat onacceptabel. Mensen moeten perspectief krijgen, zicht op een oplossing.'

Lees ook

Deze reportages van onze verslaggeefster ter plaatse:
Chaos heerst in het noorden van Griekenland. Eindeloze rijen met witte UNHCR-tenten - een beeld dat je eerder associeert met Ethiopië dan met Europa.
Langs de snelwegen ontstaan de eerste nieuwe kampen.

Ontruiming van het kampBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden