Verpersoonlijking Hollandse koopmansgeest

Postuum Mijndert Pon (1931-2014)

Hij deed in auto's, fietsen en elektronica toen hij in Argentinië vee en wijn ontdekte. Ook dat werd een klinkend succes.

Nadat hij in 1990 uit de dagelijkse leiding van Pon Holdings was gestapt besloot Mijndert Pon met zijn vrouw een wereldreis te maken op zijn zeiljacht The Flyer. In een sluis van het Panamakanaal werd hun jacht echter geplet door een sleepboot. Ze moesten het avontuur staken. Pon besloot dan maar naar de binnenlanden van Argentinië te gaan. Hij was meteen betoverd. 'Dat is het', dacht hij. Hij kocht een boerderij aan de voet van de Andes in de provincie Mendoza. Hij ging runderen telen en werd wijnboer. Binnen tien jaar had hij op 2.000 hectare een enorme veekudde en was Bodegas Salentein een van de grootste wijnhuizen van het land. Op zijn landgoed liet hij een museum bouwen, waar werken van Hollandse meesters als Koekkoek hangen naast Argentijnse kunst.


Afgelopen weekeinde overleed op 82-jarige leeftijd Mijndert Pon, de verpersoonlijking van de Nederlandse koopmansgeest. Zijn grootvader was oprichter van een bedrijf dat in 1895 naaimachines en fietsen ging importeren. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen daar auto's bij van merken als Ford en Opel. In 1931 werd Pon's Automobielhandel opgericht, hetzelfde jaar dat Mijndert werd geboren. Zijn vader weet in 1947 bij de Britse bezetters in Duitsland een exclusief contract binnen te halen voor de import van de beroemde Kever. Mijndert gaat na de hbs werken bij rubberfabriek Continental waar hij banden en operatiehandschoenen verkoopt en baas wordt van de vestiging in Amersfoort. In 1964 volgt hij zijn vader op als president-directeur van Pon's Automobielhandel, dat onder zijn leiding expandeert tot Pon's Holding. Vele nieuwe merken worden binnengehaald, zoals Porsche, Audi en vrachtwagens van Man. Inmiddels produceert en importeert Pon ook fietsen en elektronica en is het met 13 duizend werknemers in 27 landen een van de grootste Nederlandse familiebedrijven.


In 2001 stapt Mijndert Pon op als president-commissaris van het familiebedrijf en verkoopt hij zijn belang in de holding, zodat hij zich helemaal op zijn nieuwe bedrijf in Argentinië kan storten. Tegelijkertijd wordt hij exploitant van conferentieoord en restaurant De Salentein in Nijkerk aan de rand van de Veluwe. Hier worden uiteraard vlees van zijn Argentijnse runderen en eigen wijnen geserveerd. Mijndert Pon zei zelf nauwelijks verstand te hebben van de producten waarin hij handelt, van auto's noch van wijn. 'Ik reed eens met mijn broer mee. Onderweg wees ik naar een auto en zei: 'Dat is een leuke Kever.' Hij zei: 'Dat meen je niet, dat is een Morris.'


Het ging Pon vooral om het neerzetten van een goed lopende onderneming. 'Je moet mensen geven wat ze graag willen hebben. Het moeilijkst aan het runnen van een bedrijf is zaken doen met mensen die je niet mag. Ik heb heel veel geld verdiend aan zakkenwassers', zei hij in 2009 in een interview met het AD. Toen wilde hij de beste onderneming van zijn leven nog beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.