Verouderd gasnet vormt nog steeds groot risico

Sterk verouderde gashoofdleidingen vormen in Nederland een onverantwoord hoog risico en dan met name op plekken onder bouwlocaties en daar waar de verkeersdrukte de afgelopen jaren fors toenam.

©ANP

De Telegraaf kopt vandaag dan ook 'Gasnet op springen', maar die waarschuwing is al 10 jaar geleden gedaan. Ondertussen is er in al die tijd niks gedaan met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

'De zogeheten grijze leidingen van gietijzer zijn reden voor grote zorg', citeert de krant Tjibbe Joustra. Joustra is de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en luidt de noodklok over de gevaren. 'De in totaal bijna 10.000 kilometer materiaal van ons distributienet is niet bestand tegen extreme belasting en zware trillingen.'

Dergelijke leidingen zijn sinds 1994 verboden in nieuwe gasnetwerken, maar de oude leidingen zijn niet vervangen. De Raad deed gedurende het afgelopen decennium meerdere aanbevelingen om het gasnetwerk te herzien. Zowel de overheid als de energieleveranciers zijn door de Raad herhaaldelijk gewaarschuwd.

Explosies
Deze week precies 10 jaar geleden explodeerde een pand aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam als gevolg van verouderde leidingen. Door de explosie raakten zeven panden in brand en raakten twee vrouwen zwaargewond.

In de straat was de gietijzeren gaspijp, een 'grijze' leiding, door verzakking op stenen muur onder het trottoir geraakt en vervolgens deels doorgeroest. Het gas dat vrijkwam kon door ontbrekende bakstenen in de fundering het pand binnendringen.

Onderzoek
De voorloper van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, de Raad voor de Transportveiligheid, stelde een onderzoek in naar de explosie. De Raad stelde vast dat er in de Nederlandse bodem circa 9.174 km gasleiding ligt van het soort dat in Amsterdam de problemen veroorzaakte, de zogenaamde grijs gietijzeren buizen.

In een eerder rapport, naar aanleiding van een ongeval in Leiden, had de Raad ook al aangedrongen op een betere invulling van de verantwoordelijkheid voor een veilig beheer van het gasdistributienetwerk.

Herhaling
In maart 2008 vond er desondanks een herhaling plaats van de gebeurtenissen in de Czaar Peterstraat. Bij een explosie in de Haarlemmer Houttuinen in Amsterdam raakten opnieuw twee mensen zwaargewond nadat een gasleiding onder het trottoir brak en er gas door de fundering van het pand stroomde.

Ook naar aanleiding van deze explosie beval de Raad voor de Transportveiligheid aan voor grijs gietijzeren gasleidingen (en de andere brosse materialen) over te gaan tot versnelde sanering.

Dit rapport werd in 2009 overhandigd aan netbeheerder Liander aan en de toenmalige minister van Economische zaken. Het advies was toen om met de andere netbeheerders afspraken te maken om tot versnelde sanering te komen.

 Tien jaar niets gedaan met aanbevelingen Raad van de Veiligheid  
Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.