'Veroorzaker brand Chemie-Pack vrijuit'

Een productiemedewerker die de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk heeft veroorzaakt, gaat vrijuit. Hij heeft een bekentenis afgelegd. Het Openbaar Ministerie zou hem immuniteit hebben beloofd. Dat meldt de NOS.

AMSTERDAM - De directeur, de manager veiligheid en de productieleider van het chemische verpakkingsbedrijf worden vervolgd voor brandstichting en overtreding van milieuwetten.


De productiemedewerker, de 45-jarige Mohammed, heeft zeven maanden met zijn geheim rondgelopen. Na een gesprek met zijn vrouw besloot hij op 4 juli alsnog te praten. Een opmerkelijke belofte van het OM vergemakkelijkte de gang naar de politie. Wat hij ook zegt, zou het OM hem hebben beloofd, hij zal niet meer als verdachte worden aangemerkt.


'Dat kwalificeer ik als een toezegging voor immuniteit', aldus Ronald Drenth, advocaat van de drie Chemie-Pack-mensen, die wel worden vervolgd. Volgens het OM is daarvan geen sprake. 'Immuniteit betekent dat je iemand niet kunt vervolgen. We konden de man vervolgen, maar hebben besloten dat niet te doen.'


Waarom het OM heeft besloten het bedrijf en de leidinggevenden te vervolgen, zal het komende vrijdag toelichten. Dan begint in Breda de rechtszaak met een regiezitting, waarin onder andere wordt bekeken of er aanvullend onderzoek nodig is.


De brand legde op 5 januari twee bedrijven in de as. Op die fatale dag probeerde Mohammed een bevroren pomp te ontdooien met een gasbrander. De pomp was aangesloten op chemicaliën en overal stonden containers met brandbare producten. Toen de pomp vlam vatte, stond het bedrijf in korte tijd in lichterlaaie.


Mohammed heeft lang volgehouden dat de pomp spontaan in brand was gevlogen. Hij had geen idee waardoor. Op dinsdag 28 juni werden de directeur, de veiligheidskundige, de productieleider en een productiemedewerker van hun bed gelicht. Overtreding van milieuwetten, luidde de verdenking. Vijf dagen later werden ze in hun cel opnieuw aangehouden, nu op verdenking van brandstichting.


De politie heeft in de loop van de tijd alle personeelsleden van Chemie-Pack verhoord. Het viel de directeur op dat de verhoren van Mohammed vaak langer duurden dan bij anderen. Ook kwam hij er nogal eens ontdaan van terug. Zodanig dat de directeur de politie verzocht hem wat minder hard aan te pakken.


De brand is een van de grootste chemiebranden van Nederland. De totale kosten zijn geraamd op 71 miljoen euro. Ruim de helft daarvan is voor sanering van de door vervuild bluswater verontreinigde grond.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden