Veroordeling oud-gedeputeerde Gelderland definitief

De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van oud-gedeputeerde Wim S. van Gelderland tegen zijn veroordeling wegens fraude afgewezen. De veroordeling van S....

ANP

De vroegere gedeputeerde meende dat hem in de miljoenenfraude met het Gelderse evenementenbeleid niets te verwijten viel. De provincie had in de jaren negentig een organisatiebureau van Eep L. ingehuurd om grote evenementen te organiseren. Dat evenementenbeleid, dat tot de portefeuille van S. behoorde, liep uit op een drama.

Ook het cassatieberoep van L. tegen zijn veroordeling is afgewezen. Het hof veroordeelde L. tot zes maanden voorwaardelijk, een taakstraf van 240 uur en een boete van 5000 euro.

De evenementenorganisator meende dat hij niets verkeerds had gedaan. Hij heeft eerder verklaard nooit de bedoeling te hebben gehad een ambtenaar om te kopen, hoewel hij de man reisjes en een auto cadeau gaf. De Hoge Raad is het met het gerechtshof eens dat L. wel schuldig is op dit punt. Het doen van giften en beloften aan een ambtenaar met het uiteindelijke doel een voorkeursbehandeling te krijgen, ziet de Hoge Raad als omkoping.

Volgens gedeputeerde Nico Jan Wijsman respecteert GS de beslissing van de Hoge Raad en heeft het recht zijn loop nu gehad. ‘Wat ons betreft is de zaak afgerond. Misschien is hiermee ook de civiele procedure van de baan.’ S. probeert via de civiele rechter zijn naam te zuiveren en een schadeclaim gehonoreerd te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden